Филмите на "Аполония" – селекция и акценти

Филмите на "Аполония" – селекция и акценти
A A+ A++ A

Филмите на "Аполония". Каква е селекцията и какви са акцентите? Тази година взема превес документалното кино.

Коментар в "Артефир" на БНР директно от "Аполония", Созопол, прави проф. Божидар Манов:

"Както всяка година, на "Аполония" ние се опитваме да покажем най-доброто от българското кино, създадено през последната година. Както обичайно, сме селектирали 9 филма. Те са само толкова, защото ползваме единственото лятно кино в Созопол (а и на цялото Южно Черноморие). Тук няма зала, оборудвана за кинопрожекции под покрив. Лятното кино позволява 2 прожекции – след заник слънце..."

Въпреки тези ограничителни условия интересът снощи беше изключително голям. 5 игрални и 4 документални филми са селектирани. Снощи неслучайно започнахме с два документални филма, които наистина са между най-добрите.

Първият филм е "Моралът е доброто" – документален портрет на, уви покойния, доц. д-р Кристиан Таков. Сценарист и режисьор е Веселин Диманов, оператор е Калоян Игнатов, музика – Георги Черкин. Филмът, вдъхновен от живота и дейността на известния юрист, интелектуалец и общественик доц. д-р Кристиан Таков, обхваща всички важни етапи от развитието му като личност и непознати моменти от неговия живот, датиращи от най-ранната му детска възраст. Представени са много старателно издирени и непубликувани досега архивни кадри и документи, както и поредица интервюта със семейството, колеги, приятели и съмишленици на Кристиан Таков. Събрани заедно, те изграждат последователно образа на един необикновен човек, дошъл в този свят с мисия.

"Не само блестящ юрист и ерудиран университетски преподавател, човек с обаяние, обичан от своите студенти, но и нещо повече – човек със силно изградена собствена гражданска и политическа позиция, основана на едно просто обстоятелство – Истина и Справедливост. Неговите лекции, статии и публикации винаги са посрещани като глътка свеж въздух.

Част от характеристиките на добрия юрист е да е честен, да търси справедливостта, без да прави компромиси, и много често да върви срещу течението на обществените нагласи, което, разбира се, създава огромни неудобства. Кристиан Таков правеше точно това. Поради което си беше спечелил името на независим демократичен дух, който се бори в името на справедливостта.

Този филм създава у зрителите усещането, че е възможно правораздаването в България да се оптимизира. Отделни реплики и на Кристиан Такова, и на негови колеги водят до една мисъл: "Пазете правото от закона!"

Филмът е показван в редица европейски страни – като специални прожекции. Но режисьорът Веселин Диманов каза, че "Моралът е доброто" е програмиран (със съответните юридически договори) за разпространение в огромната филмова платформа HBO, за да бъде гледан от милиони хора.


#"Аполония"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници