Адвокат за случая "Дебора": Политиците използват болката на обществото

Адвокат за случая "Дебора": Политиците използват болката на обществото

стоп кадър

A A+ A++ A

Георги Георгиев, задържан за нападението над 18-годишната Дебора от Стара Загора, остава в ареста. Това реши Районният съд в града. Адвокатите на Георги Георгиев настояваха той да бъде освободен заради обстоятелства, които, според тях, разколебават авторството на деянието.
"Най-важното е всички граждани, предвид обстоятелството, че са под огромно напрежение от този казус, да се отчете фактът, че само въз основа на една единствена експертиза не може да бъде определено авторството на едно деяние. Дори да приемем и резултатите от трасологична експертиза. Първоначалните данни бяха, че въпросното лице е билo с ръкавици и маска. Това прави изключително трудно оставянето на биологични следи", каза адвокатът по наказателно право Райна Аврамова ефира на "България сутрин".

По думите ѝ от трасологичната експертиза трябва да стане ясно дали тази стъпка е била преди да има следи от кръв, или след като е имало следа от кръв.

"Ако не ме лъже паметта, бяха събрани записи от АПИ за пътните камери във връзка с очертания маршрут от свидетел за маршрута на обвиняемото лице на въпросната дата и в този часови диапазон. Отделно от това, има и данни за клетките на мобилния оператор, където е прихващан сигналът на обвиняемото лице. Доказателствата се обсъждат в тяхната съвкупност. Няма как да се изведе категоричен извод от едно единствено доказателство. За самите дрехи, с които се твърди, че обвиняемото лице е било, важно е кой е посочил, че той е бил с тези дрехи", допълни Аврамова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че не трябва да се бърза с обвиненията, че съдът не си върши работата.

"Чух колегите, които са адвокати на обвиняемия, че са направили искане за отвод на съдията. Съгласна съм, предвид медийния шум и предвид, че това дело се използва за едни много съществени промени. Виждате, че имаме и други такива случаи", коментира юристът.

Адв. Аврамова смята, че съдът трябва да се съгласи с искането за отвод.

"В нашето наказателно право презумпцията за невиновност е категорична и тя трае, докато трае целият съдебен процес и не приключи с окончателен съдебен акт. Малко се преекспонират случаите, които са изключително тежки. Такива случаи е имало и преди промяната в Закона за домашното насилие, но политиците, предвид наближаващите местни избори, се опитаха да използват болката на обществото и да използват конкретни случаи, за да прокарат лобистки закони", подчерта тя и бе категорична, че законите трябва да се пишат много внимателно.

Според адв. Аврамова защитата на Георги Георгиев ще обжалва мярката му: "Това е логичното действие, което те трябва да предприемат. Те са хората, които са запознати в детайли със самото дело, защото това дело се използва за медийно упражняване на различни гледни точки - колеги, психолози, анализатори."

#дебора михайлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници