Обмислят камерите по пътищата да отчитат техническите прегледи

Обмислят камерите по пътищата да отчитат техническите прегледи

мвр

A A+ A++ A

Камерите по пътищата не отчитат наличието на годишни технически прегледи (ГТП), съобщи народният представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Божидар Божанов след отговор от МВР, съобщиха от пресцентъра на партията.

Затова той ще предложи законодателни промени за включването на ГТП и застраховка "Гражданска отговорност" в електронните фишове, като за това ще трябва да проверяват камерите на МВР и на тол системата.

Казусът дали камерите на МВР и на тол системата засичат наличието на технически преглед стана актуален, след като камион на Господин Вълев, известен като “Динко от Ямбол", катастрофира на магистрала “Тракия" и я затвори за движение за 14 часа. Оказа се, че камионът се е движил по пътищата без технически преглед, без застраховка, без винетка и с неплатени глоби.

Според отговора от МВР до Божанов законът не позволява камерите на вътрешното министерство да следят за наличие на ГТП.

“Имаме инфраструктура и пропускаме да я използваме. И макар в случая да ставаше дума "само" за неудобството да няма магистрала, понякога това струва животи", коментира депутатът от "Да, България".

Тази есен предстои да се разглеждат изменения в Закона за движението по пътищата, като част от предложенията на Божанов включват отпадане на стикери и спиране на "рецидивисти" на пътя. "Между първо и второ четене ще предложа включването на технически преглед и гражданска отговорност в електронните фишове, като за това ще трябва да проверяват не само камерите на МВР, но и камерите на тол системата", каза той.

#МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници