"Активни потребители" и РЗИ съвместно взимат проби: Чисто ли е морето ни?

"Активни потребители" и РЗИ съвместно взимат проби: Чисто ли е морето ни?
A A+ A++ A

Представители на Регионалната здравна инспекция и от "Активни потребители" взеха проби от морската вода на Попския плаж край Царево и плажа в Лозенец.

Резултатите от изследванията по различни показатели, сред които и за наличието на бактерии, ще станат ясни в средата на тази седмица.

Преди десетина дни проучване на Софийския университет и "Активни потребители" за чистотата на родните плажове по Южното Черноморие показа, че при 7 от 11 има замърсяване.

Д-р Сергей Иванов, микробиолог в СУ "Климент Охридски", заяви пред БГНЕС: "Очакваме да има отново замърсяване, защото този плаж е много мръсен и едва ли може да се изчисти, като са спрели изливането на вода от пречиствателната станция за два дена , както е в момента е най-вероятно. Очаквам в интерес на истината стойностите да са по -ниски, защото сега сезонът е към края и замърсяването ще е по-малко".

Д- р Павел Харизанов от РЗИ Бургас коментира, че пробите се вземат по Наредба 5: "В интерес на истината даже последната проба, която взехме от Попския плаж, не показа замърсяване над нормите, въпреки че на пръв поглед водата изглеждаше мръсна".

#морето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници