Версиите: Защо Черепа си дойде сега?

Версиите: Защо Черепа си дойде сега?

Стоп кадър/BgOnAir - архив

A A+ A++ A

24 август, четвъртък.

Погребват Алексей Петров, убит 8 дни по-рано на пътека на Витоша.

Прокуратурата съобщава, че няма доказателства за престъпление в снимките от нощното шкафче на Бойко Борисов, на които се виждат пачки и златни кюлчета. И че фотосите са подправени.

25 август, петък.

В ранна утрин Васил Божков, позабравен в последните месеци у нас, пише във фейсбук: Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.

И го направи с 29 минути по-рано от планираното.

След като почти 3 години бизнесменът с 19 обвинения многократно “се качваше на самолета” за София (виж инфографиката), но оставаше под безоблачното небе на Дубай, неизвестни засега обстоятелства го приземиха директно в българския арест.

Че много неща се промениха в държавата, откакто Божков изчезна с частния си самолет на 29 януари 2020 г., е факт. Но защо точно сега, един от най-богатите българи спря да се чувства застрашен и доброволно се завърна, е въпросът, който всички задават.

И когато няма ясен отговор, логично се завихрят спекулации. Като тази, че неочакваното му прибиране има общо именно с двете събития от четвъртък. И още - за прибирането му роля изиграват новото ръководство на прокуратурата и сложните политически процеси, начело на които е т.нар. сглобка, приписвана от опонентите ѝ на Алексей Петров.

За пресичането на пътищата между завърналия се обвиняем и бившата барета

се знае от години. Още през лятото на 2020 г. закритата вече специализирана прокуратура повдигна обвинения на Божков, че е поръчал 4 убийства. Едно от тях - атентат срещу Алексей Петров назад във времето.

Абсурдно е. Те нямат нищо общо. Пътищата на Васил Божков и Алексей Петров никога не са се пресичали и г-н Божков не се прибира заради смъртта на г-н Петров, опроверга швейцарският му адвокат още на летището.

Отношенията на Божков с Бойко Борисов назад във времето също са ясни. Бившият премиер е човекът, когото Божков дълго обвиняваше за проблемите си с правосъдието. Изреждаше още депутата от ДПС Делян Пеевски, бившия финансов министър Влади Горанов...

И наричаше бившия главен прокурор Иван Гешев инструмент, а институцията, която ръководи - бухалка.

Божков няма общо с прекратеното разследване за пачките в чекмеджето. Но след негови показания през март 2022 г. арестуваха Бойко Борисов в дома му в Банкя. Тогава МВР го задържа по неотложност и предложи на прокуратурата да го обвини за изнудване на Божков.

От началото на 2020 г., вече в Дубай, Божков твърди, че е давал милиони на ГЕРБ, за да запази бизнеса си. Подобни сведения Божков дал по интернет, а Кирил Петков говори лично пред разследващ полицай в кабинета си в Министерския съвет. Прокуратурата иззе делото от МВР. В деня на завръщането на Божков у нас от Софийска градска прокуратура съобщиха, че той ще бъде разпитан като свидетел и по това разследване.

Кирил Борисов, "24 часа"

#Васил Божков - Черепа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници