Как започна сагата на Божков с българското правосъдие

Как започна сагата на Божков с българското правосъдие
A A+ A++ A

Обвиненията срещу Васил Божков бяха повдигнати задочно, след като той замина в Обединените арабски емирства. България поиска да бъде екстрадиран, но това не беше уважено.

Завръщането на бизнесмена беше коментирано и от бившия главен прокурор Иван Гешев по чието време се развиха делата срещу бизнесмена. Във Facebook той написа: „Очевидно, че скоро ще бъдат „изпрани” всички”.

Сагата на Божков с правосъдието започна в началото на 2020 г., когато беше обявен за издирване. Тогава частният му самолет беше засечен, че е кацнал в Дубай. Срещу бизнесмена бяха повдигнати 19 обвинения за това, че от 2014 г. ръководи престъпна група за принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления и други.

„Обявен е за общодържавно издирване, изготвена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване. Ще положим всички необходими усилия той да бъде доведен и изправен пред българския съд, както правим за всички други обвиняеми. Това е поредният български олигарх, който бяга от България”, заяви тогава Гешев.

„В момента съм на телефона и чакам да ме призоват. Нямам информация какво се случва. Нито съм престъпник, нито се крия. Нито има за какво да са тези акции. Откъде идват - не знам”, коментира преди три години Божков.

По-късно стана ясно, че той е разследван и като лидер на престъпна група, която готвела държавен преврат. Именно това разследване беше използвано за подслушване на участници в антиправителствените протести през 2020 година.

Арестувани и обвинени бяха както хора от семейството му, така и от неговия бизнес кръг. Сред тях и жена му Елена Динева. „Много хора, може би, ще кажат: „Нека ѝ е там на богатата кучка – законът е за всички, но само искам да кажа и още нещо – и беззаконието е за всички”, посочи Динева.

Неведнъж досега Божков искаше да бъде разпитан официално от прокуратурата, защото твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова.

„Аз чакам да бъда разпитан официално – дали онлайн, или да се върна в България. И ще предоставя всичко, каквото имам. Нали знаете как може да се съберат половин милион или един милион в джоба на едно сако. Може да направят и следствен експеримент. Без да личи, че носиш нещо, а да не говоря за яке, което с по-големи джобове”, обясни Божков.

„Аз твърдя, че нито стотинка, че нито лев, и Господ ми е свидетел – не сме получили от въпросния Божков”, категоричен беше Бойко Борисов.

За твърденията на Божков беше образувано дело за изнудване, по което пък бяха задържани за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова. След като обвинения не им бяха повдигнати, съдът обяви задържанията им за незаконни.

#Васил Божков - Черепа #Васил Божков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници