Три опасни вируса ни удрят през есента - грип, RSV и мощен COVID-19

Три опасни вируса ни удрят през есента - грип, RSV и мощен COVID-19

pixabay

A A+ A++ A

“Три респираторни вируса ще атакуват злобно през есента и зимата: COVID, грип и респираторно-синцитиалният вирус (RSV). Доброто е, че за първи път в човешката история имаме ваксини и срещу трите.” Това заяви д-р Бъди Крич, специалист по детски инфекциозни болести в университета “Вандербилт” в американския щат Тенеси.

След 2 г. на изключително леки грипни сезони, които инфекционистите обясняват с пандемията от COVID-19 и мерките за нейния контрол, през 2022 г. обикновеният грип се завърна по-силен от всякога. Той беше последван от RSV, който се появяваше неочаквано и достигна най-голямо разпространение в края на миналата година. На всичкото отгоре се увеличиха случаите на COVID-19, които изглеждаха почти като отживелица след 3 г. на непрестанни вълни, коментират и медиците от Европа. Те прогнозират, че предстоят сериозни предизвикателства, за да се гарантира, че всички, които се нуждаят от имунизация, ще имат достъп до нея.

“Фактът, че по време на пандемията активността на антиваксърите се е увеличи многократно, означава, че ваксинацията тази есен вероятно ще бъде слаба”, опасява се д-р Питър Хотез, съдиректор на Центъра по имунизации в Тексас.

Ето какви са прогнозите на експертите в очакване на поредния сезон за респираторните вируси:

"Случаите на COVID-19 се увеличават в края на лятото. Когато се оглеждам наоколо - сред приятелите, семейството и колегите ми, в момента има много инфектирани с него”, казва д-р Крич.

По данни на Центъра за контрол на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ от началото на юли хоспитализациите с COVID-19 се увеличават. През първата седмица на август повече от 10 хил. души са били приети в болница. Това са 60% увеличение за месец, но все още седмичните хоспитализации са около 1/4 от тези през пандемията.

В ход са подобрени ваксини за борба с вируса, които са предназначени да повишат антителата срещу новия щам XBB и неговите разклонения. Вече има и антивирусни препарати за предотвратяване развитието на тежки симптоми на COVID при хора, които са изложени на риск, но те не се прилагат достатъчно.

В България случаите на вирусни инфекции също се повишиха през юли и август, но хората рядко се тестват и въпреки всекидневното отчитане на заболяваемостта от COVID-19 експертите са убедени, че те са в пъти повече.

Ако тази година обикновеният грип се върне към обичайните си навици отпреди пандемията, случаите ще започнат да се увеличават през ноември и ще достигнат своя пик след Нова година, убеден е вирусологът Уилям Шафнър. Той е сигурен, че разликата във времето на силно разпространение в САЩ и Европа ще е максимум 2 седмици, пише 24 часа.

Тазгодишната противогрипна ваксина е с актуализиран щам H1N1, за да съответства в по-голяма степен на грипните вируси, които се появиха в края на миналата година. Досега изглежда, че тя се справя добре в борбата с тях.

Връщането към типичния сезонен модел не означава, че зимата ще бъде лесна.Препоръчително е всички на възраст над 6 месеца да са с поставена противогрипна ваксина.

Според оценките на ЦКПЗ в САЩ през една типична година RSV хоспитализира 80 хил. деца на възраст под 5 г. и два пъти повече хора над 65 г. Тази година броят на случаите може да намалее значително благодарение на новата инжекция с антитела за бебета и ваксините срещу RSV за хора 60+. Клинични изпитвания доказват, че и двете намаляват риска от тежко заболяване и хоспитализация средно със 75% или повече.

#COVID-19 вирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници