Рязък скок в цените на тока?

Рязък скок в цените на тока?

КЕВР 

A A+ A++ A

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщава, че е изпратила днес до министъра на енергетиката становище си по предложения за обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, изготвен от ресорното министерство.

След анализ на проекта и мотивите към него комисията е установила, че в него се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. Предлага се регламентирането на преходен пазарен модел, който ще действа до въвеждането на пълна либерализация на пазара на едро и на дребно. В тази връзка КЕВР изразява принципно несъгласие с предложения пазарен модел като цяло, както и с конкретни разпоредби.

Според комисията определянето на разполагаемост за производство на електрическа енергия на производители по чл. 21, ал. 1, т. 21 от Закона за енергетиката и утвърждаването на цените е основният и най-важен регулаторен инструмент за поддържане на предвидими и стабилни цени на електрическата енергия за крайните битови клиенти. От КЕВР считат, че премахването на регулацията трябва да стане поетапно, под формата на плавен преходен период за поне 2-3 години, а не изведнъж, както се предвижда в проекта на за законови промени. От Комисията за енергийно и водно регулиране обясняват, че това се налага, защото към момента все още има значителни разлики в ценовите нива на регулирания и свободния пазар на електроенергия на дребно, които могат и да се увеличат в контекста на пълната непредвидимост на ключови фактори като геополитическата обстановка, търсенето на енергия в световен мащаб, действията на основните централни банки и др. Според комисията е невъзможно тези разлики да бъдат преодолени изцяло - нито с добавяне на нови задължения на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", нито чрез временно запазване на регулирания пазар на дребно в модифициран вариант, както се предлага в проекта. Според КЕВР, вместо до балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, предложеният модел в настоящата пазарна ситуация ще доведе до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още на 1 януари 2024 г., който може да бъде отложен най-късно до 1 януари 2026 г., ако не бъде предвиден механизъм за осигуряване на допълнителен финансов ресурс във Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Комисията очаква премахването на регулирания пазар на едро от 1 януари 2024 г., по средата на текущия регулаторен период (1 юли 2023 г. - 30 юни 2024 г., да създаде непреодолими трудности най-вече за крайните снабдители - да осигурят необходимите количества електрическа енергия за покриване потреблението на крайните битови клиенти. От КЕВР считат за нереалистично до 1 януари 2024 г., а и след това, тези доставчици да успеят да спазят изискването на чл. 97, ал. 4 от проекта за сключване на споразумения за закупуване на електрическа енергия от нискоемисионни източници за 60% от необходимите им количества електрическа енергия. От регулатора допълват, че тези сделки съгласно чл. 103, ал. 2, т. 8 от проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката трябва да се сключат на специален сегмент на платформата за двустранни договори на организиран борсов пазар на електрическа енергия, какъвто не може да бъде създаден не само преди 1 януари 2024 г., но вероятно и след тази дата.

В становището се посочва още, че има риск заради промените да бъде невъзможно КЕВР да утвърди цени на доставчиците на електроенергия от 1 януари 2024 г. Според регулатора в случай, че в проекта се запази концепцията на предложения преходен пазарен модел, който ще действа до въвеждането на пълна либерализация на пазара на едро и на дребно и не бъде съобразено изразеното от комисията принципно несъгласие като цяло, е целесъобразно да се предвиди по-дълъг срок за премахване на регулирания пазар на едро, който да се съобрази с края на започналия ценови период - 30 юни 2024 г., а съответно най-ранната дата да бъде 1 юли 2024 г.

В становището се изразява и категорично несъгласие и с текстове в проекта, според които КЕВР няма да има правомощия за контрол на разходите на доставчиците, в т.ч. оперативните разходи, разходите за балансиране, разходите за несъбираеми вземания, евентуалните загуби от препродажба на закупена електрическа енергия на краткосрочните пазари и др. Регулаторът счита за нереалистично очакването крайните снабдители да запазят в разумни граници размера на разходите си поради риск от загуба на клиенти в резултат от приемането на по-атрактивни оферти на конкуренти - търговци на електрическа енергия. В тази насока проектът създавал предпоставки за необусловени от пазара търговски практики на крайните снабдители, и съответно - прекомерни печалби и икономически необосновани цени на електрическата енергия за крайните битови клиенти и/или разходи за Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Според комисията е обективно невъзможно тя да утвърждава регулирани цени на търговците на електрическа енергия на база себестойност. "За разлика от крайните снабдители, търговците препродават електрическа енергия на широк кръг клиенти (на едро и на дребно), като крайните битови клиенти заемат пренебрежителна част от портфолиото им. В този смисъл няма как да се изчисли специфична себестойност на разходите им конкретно за битовите клиенти. Неясни остават също така мотивите за създаването на невъзможност търговци на електрическа енергия да сключват договори с крайни битови клиенти по свободно договорени цени, каквато възможност съществува в действащото законодателство", обясняват от регулатора.

Заключението на Комисията за енергийно и водно регулиране е, че за да бъдат избегнати посочените потенциални рискове и неблагоприятни последици за всички участници на пазара на електрическа енергия, е необходимо във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да се осигурят допълнителни около 1,4 милиарда лв. на годишна база, като в становището си КЕВР предлага възможни решения, с които при сегашните пазарни цени би се компенсирала разликата между борсовата цена на електрическата енергия, съответстваща на профила на клиентите на регулирания пазар, и утвърдената такава на обществения доставчик за регулаторния период 1 юли 2023 г. - 30 юни2024 г. От регулатора допълват, че в проекта не е предвиден механизъм за набавянето на тези средства.

В становището се обръща заявява също, че с предлаганото в проекта заличаване на думите "обществен доставчик" ще отпадне правомощието на КЕВР за публикуване на препоръки не само по отношение на обществения доставчик на електроенергия, но и за обществения доставчик на природен газ - "Булгаргаз". Според промените в сектор "Природен газ" комисията ще публикува препоръки по отношение на цените за крайните снабдители, но не и за обществения доставчик на природен газ. Възражения са направени и във връзка с предвижданото задължение на регулатора да одобрява и инструкциите към Правилата за работа на организиран борсов пазар, което пък щяло да създаде излишна административна тежест и на практика да лиши борсовия оператор от възможността да реагира навреме при евентуална спешна необходимост от изменение на инструкциите. Според КЕВР е необходимо също прецизиране на конкретни текстове в проектозакона, с които да се запазят задълженията на енергийните предприятия по отношение на уязвими клиенти в енергийния сектор, включително и в сектор "Природен газ". С направеното предложение в проекта се регламентира статутът единствено на уязвим клиент на електрическа енергия, се констатира още в приетото от КЕВР становище.

#КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници