WWF: Тази зима ще е по-топла заради "Ел Ниньо"

WWF: Тази зима ще е по-топла заради "Ел Ниньо"

pixabay

A A+ A++ A

Рекордни горещини в Европа, Старият континент се затопля най-бързо. През изминалата година за пръв път във Великобритания беше регистрирана абсолютна максимална температура над 40 °C.

По думите на Апостол Дянков от програма "Климат и енергия" на WWF се знае, че тази зима ще е по-топла глобално, защото е отключен процесът "Ел Ниньо". Това важи и за следващата година като цяло.

Той обясни, че човешкото влияние върху климата до голяма степен води и до промените. "При горещите вълни и пожарите без човешкото затопляне те не биха могли да се случват с такъв голям интензитет. Има природни процеси, които да бъдат отключени като критична повратна точка, отвъд която губим контрол над тях. Ако няколко години преминем над градус и половина от прединдустриалната епоха, може да загубим контрол. Пример е Сибир, където метан е съхранен в замръзнали почви. Друг е тропическата гора в Южна Америка, която може да прерасне в савана", подчерта Дянков.

Атанас Кръстанов, автор в "Климатек", сподели, че климатичните промени се виждат от редица фактори, като например затоплянето на океанските вълни и всички аномалии между температура и налягане се отразяват и на северното полукълбо. Слънчевата активност е повишена и влияе на глобалното затопляне, но трябва да се направи анализ. Метанът е 30 пъти по-активен спрямо въглеродния двуокис, за да задържа топлината", разкри той.

#зима #зима сняг #зимата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници