Васил Терзиев с предложения как един футболен мач да не блокира центъра на София

Васил Терзиев с предложения как един футболен мач да не блокира центъра на София

фейсбук

A A+ A++ A

За тези, които не се интересуват от футбол, днес ще има “изненада”. Центърът на София ще е блокиран заради мача между “Левски” и “Айнтрахт”.

Това написа на личната си страница във Фейсбук кандидатът за кмет на София от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев. Ето какво още сподели той:

"Първо - искам да пожелая успех на “сините”. Всеки такъв мач е стимул за икономиката на града и колкото повече такива мачове - толкова по-добре. За футболното събитие тази вечер у нас са пристигнали няколко хиляди германски фенове.

България има нужда от спортни герои. И тъй като футболът е най-популярната игра, той може да вдъхновява нашите деца. Струва ми се, че вече доста дълго чакаме своите футболни герои.

В същото време аз не зная друг град в света, който да е така блокиран заради футболен мач. Полиция и жандармерия, затворени улици, хаос и объркване - и то в пиковите часове на движение.

И не е само блокадата. Полицията въвежда строг пропускателен режим, който води до отмяна на концерти около стадиона. Това е и признание, че въпреки наличието на полиция и жандармерия, сигурността на много хора не може да бъде гарантирана.

Зрителите на стадиона също са потърпевши. Ако не дойдат с автомобили, които няма къде да паркират, те трябва да използват градския транспорт. Но лятното му разписание означава, че метрото е единствената възможност за много от феновете да се приберат. Зрителите на стадиона имат минимален прозорец, в който да се приберат. Което, от една страна, със сигурност намалява емоцията от изживяването, а, от друга, е предпоставка за проблеми.

Знам, че компаниите за градски транспорт и железниците в европейските градове често пускат извънредни превозни средства за мачове или концерти.

Решенията:

- по-добра работа на дирекция “Сигурност” към СО за координиране на обществения транспорт така, че той да поеме потока от хора, без да се стига до затварянето на улици и блокиране на големи участъци;

- промени на разписанието на всички видове транспорт - повече и по-често движещи се трамваи, автобуси и мотриси на метрото до и от стадиона, а ако се налага - откриване на временни линии за целите на събитието;

- по-добра свързаност на стадиона с различните видове градски транспорт и подобряване на пешеходната инфраструктура около тях;

- обособяване на обезопасени фен зони и препоръчани коридори за придвижване до стадиона;

- засилено видеонаблюдение и увеличаване броя служители на реда, както и реално прилагане на предвидените в закона санкции за нарушаване на обществения ред и хулигански прояви".

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници