Блага вест: Половината от жълтите павета вече са наредени

Блага вест: Половината от жълтите павета вече са наредени

pixabay

A A+ A++ A

Готов е половината от участъка с жълти павета, който се пренарежда в центъра на София. Това каза заместник-кметът на София по направление “Обществено строителство" Ангел Джоргов пред журналисти по време на проверка по пренареждането на паважа. Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че ежедневно се прави проверка на ремонта, съобщи БТА.

В участъка, в който са положени павета, в момента се фугира, полива се с вода и отново се фугира, след това се изравнява с малки валяци, обясни процеса Джоргов. Надяваме се, до 15 септември да приключи пренареждането, но най-вече се държи на качеството и контрола, така че тази дата е по-скоро препоръчителна, допълни той.

В първите дни на пренареждането няколко пъти е била спирана работата от надзора, но сега се спазват всички технологии, каза той. Надзорът има постоянно представители тук, Столична община и самият строител също, допълни зам.-кметът.

По думите му всички материали са изследвани по няколко пъти в лаборатории, както на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), така и от Независими лаборатории. Материалите се изследват, обезпечават се с необходимите документи и се контролира размера на фугите и начина на редене, както от нас така и от надзорната фирма, допълни Джоргов.

Зам.-кметът обясни, че миналата година, когато отново бяха редени паветата, са били премахнати дефектните. В склад на Столична община има не голямо, но напълно достатъчно количество жълти павета, в случай, че през следващите години има нужда да се подменят.

По думите му, Столична община, заедно с Българската академия на науките (БАН) от няколко месеца се опитват да разработят такъв тип паве, за да може общината да разполага и с нови. Важно е след необходимите тестове настилката да съответства и като вид, и като качество на вече положената, обясни Джоргов.

Стойността на пренареждането на жълтите павета е 206 000 лева, а стойността на целия ремонт в карето между бул. "Цар Освободител", ул. "Московска", бул."Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски" е 17 млн. лева, припомни Джоргов и допълни, че фирмата не е получавала пари за работата по участъка.

#жълти павета #павета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници