Ще има ли нови правила за подбор на СИК за местните избори?

Ще има ли нови правила за подбор на СИК за местните избори?

ЦИК

A A+ A++ A

Предстоящите местни избори ще са изключително сложни за организация, защото за първи път на местния вот ще се гласува с машини, а и на някои места ще има повече от две бюлетини.

На последните избори имаше стотици фрапиращи грешки в секционните протоколи и отчитането на гласовете. За да не се повтори това, според Обществения съвет на ЦИК, трябва да се върне машинният протокол.

Предстоят ни сложни в техническо отношение избори, на които възможностите нещо да се обърка са големи. За първи път на местни избори ще се гласува с машини. Има градове, в които ще се гласува с четири бюлетини, на много места - с три. Това ще затрудни секционните комисии. Още през юни Общественият съвет към ЦИК изготви анализ с препоръки. За много от тях обаче вече е късно да бъдат изпълнени.

Слабото звено по време на изборите са недобре обучените хора. Това личи от протоколите, установява се и при различни анализи на изборния ден. Обучението на членовете на СИК и на тези избори обаче ще бъде по желание.

"Предвидили сме този път за обучението на секционните избирателни комисии да се заплаща допълнително. За втори април протоколите бяха доста опростени, предвидихме да не се събират преференциите, въпреки че доста комисии го бяха правили по инерция от предходни избори", каза Росица Матева - говорител на ЦИК.

Как се става член на секционна комисия? Дори да не знаеш български или да не можеш да пишеш - каквито случаи има установени нееднократно?

"Дали са включени в изборните списъци - това е, няма друга проверка. Тоест дали имат право да избират", каза Цветелина Пенева - председател на Обществения съвет към ЦИК.

Всъщност от членовете на избирателни комисии се очаква да знаят български, но какво се случва, когато се установи нарушение?

"Въпросът за последствията е сложен. Изборната администрация - ЦИК - също има право да съставя актове за нарушения при грубо неспазване при попълване на протоколите, груби грешки или явни задрасквания и несъответствия. Нито един такъв документ не е съставен и ние се питаме и нямаме отговор - защо съответните членове на изборната администрация не съставят актове за нарушения, въпреки че имат такова право", коментира Цветелина Пенева.

Най-лесно при попълването на протоколите за членовете на секционните комисии е да си напишат името. Практиката в различните комисии обаче е различна - на места се пишат три имена, на места по две. В сайта на ЦИК открихме протоколи, в които няма нито едно име - само подписи. Веротяно заради това на следващи избори в указанията на ЦИК вече пише, че имената се пишат задължително.

Тази разнопосочна практика повдига въпроса как се случва идентификацията на изготвилите протоколите. Особено в контекста на шпионския скандал във Великобритания - и в този случай в някои от протоколите двамата задържани фигурират само с двете си имена.

"Би било редно целият процес да бъде проверим, защото имаше изявление сега от ЦИК, че само с две имена не може да кажем дали тези хора са работили за СИК. Няма никакъв критерий и механизъм за оценка на качеството на работа на тези хора, дори да се е справил много лошо, да не се е явил на работа, това по никакъв начин не му се отразява", каза Стоил Цицелков - член на Обществения съвет на ЦИК на 16.08.2023 г.

У нас липсва публична база данни коя партия кои членове на секционни комисии предлага да бъдат назначени. От Обществения съвет през годините са предлагали да има партийни и професионални квоти за СИК.

"Председател и секретар, които са ключови и отговорни за спазването на изискванията на ИК, да бъдат избрани на професионален принцип, да им се търси ценз образователен и сътоветно да им се търси отговорност, ако не се спазват правилата и се предават протоколи с такива фрапиращи грешки", каза Цветелина Пенева.

Ако не се предприемат стъпки за решаване на тези проблеми, според експертите установяването на резлутаите от предстоящите местни избори ще бъде голямо предизвикателство.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници