Посланикът на САЩ в София през 2010 г.: Алексей Петров е опасен човек

Посланикът на САЩ в София през 2010 г.: Алексей Петров е опасен човек

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

„Алексей Петров е опасен човек.“ Това са думи на американския посланик в България Джеймс Уорлик през 2010 г., когато бившата барета и бизнесмен с влияние в подземния и надземния свят беше показно арестуван в антимафиотската операция “Октопод”.

Това припомня в своя статия, публикувана в euractiv.bg Емилия Милчева.

“Фактът, че беше освободен от затвора не означава, че е невинен, трябва да изчакаме решението на съда”, каза по БНР тогава дипломатът. Окончателно е невинен по обвиненията за лидер на престъпна група за рекет, изнудване и разгласяване на държавна тайна, реши съдът 11 години по-късно.

Тази седмица невинният Петров, бивша барета, основател на застрахователната компания “Лев Инс”, доцент и университетски преподавател по национална сигурност, беше застрелян при разходка на Витоша.

Други ще решават за главен прокурор и шеф на КФН

Ликвидирането на фигура като Алексей Петров “разтоварва” сектори, в които влияеше – в сферата на сигурността, в Комисията за финансов надзор (КФН), която надзирава застрахователния бизнес, в социалния диалог между бизнес и управляващи – като изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива участваше в заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

“Той беше от кръга, които издигаха главни прокурори”, заяви пред в. “Марица” Тихомир Безлов, главен експерт в програма “Сигурност” на Центъра за изследване на демокрацията. Известна е близостта на Алексей Петров с някогашния главен прокурор Никола Филчев, а през май публично призоваваше друг – Иван Гешев, да се оттегли от поста си след опита за покушение срещу него. Убийството му ще наклони везните към други номинации за предстоящия догодина избор на нов главен прокурор.

Със сигурност ще повлияе и при избора на нов председател на КФН от парламента. След приетите промени в Кодекса за застраховане, с които най-сетне бе въведен принципът “първо плащаш, после оспорваш” – базов за “Зелена карта”, КФН е органът, който ще контролира как българското Национално бюро на автомобилни застрахователи и застрахователните компании го спазват. Заради отказа на български компании да изплащат щети, нанесени от застраховани тук автомобили, България беше под наблюдение от пет години. Проблемът беше свързан именно с компанията на Алексей Петров – “Лев Инс”, и той беше сочен като основния противник на промените, изисквани от България като условие за еврото.

ДАНС, която създаде

Но като офицер от бившата Държавна сигурност, работил и за настоящите служби, Алексей Петров е наясно с мощта им. Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС), създадена по време на тройната коалиция и премиера Станишев ДАНС, е с негово активно съдействие. За шеф е назначен Петко Сертов, на когото Петров става специален съветник, след като “случайно” бива осветен от вътрешния министър Румен Петков. Някои го сочат и за неофициалния шеф на ДАНС. Но в контраразузнаването като офицер на прикритие Алексей Петров е назначен по предложение на вътрешния министър в правителството на Иван Костов – Емануил Йорданов.

“Ако ми предложат, бих приел пост в службите”, заяви Алексей Петров в интервю за bTV през юни т.г. Тази заявка стана обект на спекулации, че е искал да оглави ДАНС. Едва ли – предвид намерението на ПП тази позиция да бъде заета от Петър Петров, назначен за заместник-председател на агенцията на 27 юли т.г. Вероятно поста на съветник би удовлетворил бившата барета предвид намеренията за реформи на службите, заявени от ПП-ДБ. Дали те биха съвпаднали с тези на офицера Петров може да се спекулира. Но в ДАНС Алексей Петров има влияние и косвено го потвърди премиерът Николай Денков в изявлението си за причините за убийството. “Има твърде много версии във връзка с негови позиции в ДАНС, с бизнес интереси и определени престъпления, случвали се през годините”, каза Денков след заседание с ръководството на МВР.

Своя възход Алексей Петров дължи именно на службите, от които не се отказва дори когато напуска МВР, за да прави бизнес – на практика криминален в условията на прехода. Роден като Асан Омеров в помашко семейство с трудно препитание, изборът на милиционерското училище в Пазарджик, с осигурено общежитие и стипендия, е бил опция за образование и професия. По-късно оглавява и Специализирания отряд за борба с тероризма – твърди се, че обезврежда терорист от групировката “Баадер Майнхоф” на Централна гара в София.

Хлъзгав политически терен

Политическото влияние на Алексей Петров се коментира във връзка със “сглобката” между ГЕРБ и ПП-ДБ – ротационния кабинет Денков-Габриел, за който, още преди да бъде формиран, той декларира подкрепата си. Информацията за срещи във формат Бойко Борисов, Алексей Петров, Кирил Петков и баща му Петко Петков изтече през различни канали.

“24 часа” съобщи, че Петко Петков е отказал коментар за контактите си с Петров, а лидерът на “Има такъв народ” (ИТН) Слави Трифонов публично запита имат ли двамата общ бизнес и свързан ли е Петров с взрива срещу вече бившия главен прокурор Иван Гешев. Паметната медийна изява на доц. Алексей Петров бе свързана именно с Гешев, когато го “посъветва” да подаде оставка след случая.

Известен като не особено комуникативна и дистанцирана от публични изяви личност, за изминалите 3 месеца Алексей Петров даде повече интервюта, отколкото за последните десет години. Голяма изненада бе и появилата се във Facebook негова страница десетина дни след изборите на 2 април. Всички тези действия говорят, че се подготвя за нова роля – на публична личност при новото политическо статукво. Ако той има някакво макар и минимално участие в сформирането на кабинета, това едва ли е минало без условие за конкретно назначение. Следващите стъпки на правителството ще покажат има ли си Трактора министър.

Премиерът Денков, вицепремиерът Мария Габриел, както и ПП, отхвърлиха информациите за Петров като “архитект на сглобката”. В изявление във Facebook ПП ги определи като “спекулации, зад които прозира желанието на президента да няма редовно правителство, за да се върнат „служебните“ схеми, недосегаеми заради контрола върху службите за сигурност“. Коалиционният партньор “Демократична България” е предпочел мълчанието, както и некоалиционният – ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, иначе така речовит за Петров като за “най-добрата барета”, имали са и обща фирма през 90-те, мълчи пети ден.

След непростимо дългото си мълчание изпълнителната власт се отчете с единствения видим резултат – поисканата оставка на главния секретар на МВР Петър Тодоров, назначение на служебната власт на президента.

Убийството, като всички преди него, влиза в графата “неразкрити” още от първия си час. Много политици и магистрати са си отдъхнали – Алексей Петров отнася в гроба тайните им. Например на ония съдии, за които е разкрил какви имоти са си купили в Гърция.

Империята от бизнеси, която построи, ще бъде разпродадена.

На дневен ред е реформата на службите.

#Алексей Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници