Йордан Божилов: Няма данни задържаните за шпионаж българи да имат връзки у нас

Йордан Божилов: Няма данни задържаните за шпионаж българи да имат връзки у нас

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Няма данни тримата българи, които бяха арестувани във Великобритания по подозрение в шпионаж в полза на Русия, да са имали връзка с лица в България. Това заяви Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш зам.-министър на отбраната.

„На този етап знаем само, че става въпрос за хора от българска националност. Няма информация да са извършвали някаква дейност у нас", поясни той.

„Великобритания е чувствителна към шпионските афери заради това, че на нейната територия бяха извършени няколко акта на насилие, които бяха свързани с Руското главно разузнавателно управление. Ето защо този случай ще има медийно отразяване, особено когато влезе в съдебна фаза. Но много неща няма да бъдат достъпни като информация за широката публика, най-вече какво точно са правили тези българи”, поясни Божилов пред "Нова".

По думите му подобни шпионски скандали се разиграват на територията на различни държави. „Бях във Вилнюс по време на срещата на НАТО. Ключовото беше, че държавите членки трябва да затегнат сигурността, тъй като Русия засилва хибридните дейности. Руската държава се опитва да повлияе на страните членки на НАТО, за да спрат помощта за Украйна. Тези хибридни войни ще продължат, а интензитетът ще се усилва. Това, което става в Черно море наистина е притеснително. Русия се опитва да наложи своето влияние по всякакъв начин”, допълни още бившият зам.-министър на отбратата.

#Йордан Божилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »