Митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на църквата

Митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на църквата
Преди заседанието митрополит Кирил и Ловчанският митрополит Гавриил заявиха, че са против избирането на Пловдивския митрополит Николай за временно управляващ Софийската епархия, защото това не било канонично. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква на съботното извънредно заседание на Светия синод.

Другият кандидат бе Сливенският митрополит Йоанкий, предаде БНР.

Заседанието беше ръководено от Великотърновския митрополит Григорий, преди което митрополит Кирил и Ловчанският митрополит Гавриил заявиха, че са против избирането на Пловдивския митрополит Николай за временно управляващ Софийската епархия, защото това не било канонично.

По-рано ръководителят на дирекцията за вероизповеданията Емил Велинов изрази надежда, че изборът на новия патриарх няма да се проточи и че до четири месеца трябва да се организира и проведе избор за нов патриарх.

„Най-вероятно ще се тръгне от избора на нови църковни настоятелства и оттам до целия кръг, докато се затвори епархийският избирателен съвет и вече от епархийските избиратели да се изберат хора, които да участват в патриаршеския събор", каза Велинов.

Патриарх Максим почина на 6 ноември, на 98 години, след дълго боледуване. Този петък беше погребан в Троянския манастир, каквото беше и неговото желание.

#Кирил #патриарх Максим #Свети синод #избор #наместник-председател #Българска православна църква #БПЦ #Емил Велинов #Грирорий #Великотърновски митрполит #Варненски и Великопреславски митрополит #Сливенски митрополит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници