С богата програма отбелязваме 146 години от Шипченската епопея

С богата програма отбелязваме 146 години от Шипченската епопея

Уикипедия

A A+ A++ A

С богата програма и инициативи за малки и големи ще бъде отбелязана 146-ата годишнина от Шипченската епопея, както и 140-тата годишнина от написването на одата "Опълченците на Шипка".

Програмата започна на 18 август и ще продължи и през уикенда. В събота тя включва панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве в Соколския манастир, церемония по поднасяне на цветя и венци на паметника на Шипка, тържествен подход към Паметника на свободата, изложба "Полет към Свободата", „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов" и много други.

Президентът Румен Радев ще се включи в тържествата. На 19 август, събота, държавният глава ще участва в отбелязването на 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива.

От 20.00 ч. ще бъде отслужена заупокойната молитва в памет на загиналите в храм-костница „Света Петка“.

От 20.30 ч. пред паметник-мемориала в историческата местност ще започне възпоменателното тържество. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителните роти на Националната гвардейска част и ще произнесе слово, след което ще отдаде почит към загиналите за свободата по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Източник: БГНЕС


#Шипка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници