Лекари и пациенти обявиха за противозаконен проектобюджета на НЗОК

A A+ A++ A

Лекарски и пациентски органицации обявиха за противозаконен проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), приет на първо четене от парламента, съобщиха от Българския лекарския съюз.

Организациите, сред които Лекарският съюз и Българската асоциация за закрила на пациентите, „не приемат абдикацията на правителството от ангажимента да внася пълната вноска от 8% за студенти, деца и социално слаби".

Прехвърлянето на ваксинации, ин витро процедури и други дейности от Министерство на здравеопазването към НЗОК представлява „незачитане на Конституционния съд, който само преди няколко месеца обяви противоправността" на подобни трансфери.

Лекарските и пациентските организации ще се противопоставят на всички опити за политизиране и обсебване на НЗОК, включително и чрез призив за референдум за нейната пълна независимост от изпълнителната власт, гласи съобщението.

#Министерство на здравеопазването #здравна вноска #Българска асоциация за закрила на пациентите #пациенти #лекари #противиконституционност #Български лекарски съюз #НЗОК #Национална здравноосигурителна каса #проектобюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници