Димитър Стоянов: Готвят покушения срещу петима политици

Димитър Стоянов: Готвят покушения срещу петима политици

инстаграм

A A+ A++ A

Убийството на Алексей Петров не е откъслечно събитие, а е акт на насилие, който се вписва по един недвусмислен начин в цялата ситуация на държавата от последната половин година. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" разследващият журналист Димитър Стоянов.

"Много трудно е да разглеждам това престъпление извън контекста на събитията, които се случиха преди това. Имаме едно натрупване на факти, обстоятелства, събития, като започнем от обявяването на твърдения заговор срещу Иван Гешев от самият него, бившия главен прокурор, като преминем през разстрела на Красимир Каменов-Къро, който беше сочен като един от заговорниците срещу Гешев. И сега идва този разстрел, това, разбира се, е просто една хипотеза, но изглежда с голяма вероятност много възможна тези събития да са свързани по един или по друг начин. Ако погледнете биографията на Алексей Петров, ще видите, че той е участник в много динамични събития от началото на 90-те години на миналия век", обясни Стоянов.

По думите му има страшно много неизвестни: "Аз мога да подозирам, че това не е дейност, не е акт, извършен от един човек. Подозирам, че са били поне двама, ако не и повече, но истината е, че това са просто спекулации, защото ние не знаем всички факти. Но колкото и да са били те, в тази ситуация МВР се проваля в превантивната си дейност. ако един човек сам, планира едно покушение, той по някакъв начин се снабдява с оръжие, извършва го, тогава наистина в значителна степен е по-трудно една подобна организация от един човек да бъде разкрита и предотвратена от органите на МВР. Само, че аз съм скептичен, че това е действие на един човек. Според мен, това е акт, който е организиран от няколко човека, но пак казвам, това е спекулация, просто споделям своето мнение. Би трябвало относно дейността на тези хора да има превенция. За съжаление, в това покушение ние имаме и политически контекст. Защото в последните седмици Алексей Петров се появи като своеобразен балансьор, който помогна за реализацията на т.нар. “сглобка", но не коалиция. Това не е тайна.

Проблемът е, че когато един такъв човек е убит, това наистина сочи за сериозен пропуск от страна на правоохранителните органи, защото има логика заинтересованите да няма подобна конструкция, подобно правителство, да потърсят лостове за влияние в тази сложна международна ситуация, това правителство да бъде разклатено, независимо дали то е добро, лошо, по какъвто и начин то да функционира. Ние можем да изхождаме от хипотезата, че това е било политическо престъпление, целящо смут в състава на настоящия кабинет. Не трябва да пренебрегваме и факта, че до нас достигна информация за подготвяни покушения срещу 5 политически лица в България. Ние не знаем техните имена, и не знаем дали Алексей Петров не е бил един от тях. Определено има сериозен международен външен натиск да няма проевропейско и пронатовски настроено правителство в България и това е явно, то не е тайна за никого. Има страшно много хипотези", каза още Димитър Стоянов.

#Димитър Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници