Кой е застреляният Алексей Петров и неуспешните досега атентати срещу него

Кой е застреляният Алексей Петров и неуспешните досега атентати срещу него

Стоп кадър/бТВ - архив

A A+ A++ A

Алексей Петров е бил убит в София днес. Това се е случило в кв. "Драгалевци". Жена е открита до него в тежко състояние, тя е откарана в "Пирогов". На място започват огледи.

КОЙ Е АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

Той е роден на 23 април 1962 година в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 години в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 90-те години.

Убийството на бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров от днес е третият опит за убийството му.

Първият път, когато той стана популярен на медиите и широката публика, е след атентата от 15 август 2002 година. Тогава, на излизане от плувния комплекс „Спартак“ в София, по него беше стреляно с автомат „Калашников“. Петров беше ранен в гърдите и крака. Тогава главен секретар на МВР е Бойко Борисов.

След този случай стана ясно, че това всъщност е втори атентат. През 1999 година имало друг опит за убийството му. За него обаче се знае, че по-скоро е бил случайност и Петров не е бил мишена.

По-малко от година след този случай Алексей Петров стана мишена на МВР в мегаоперацията „Октопод“. Той беше задържан като ръководител на престъпна група за рекет, изнудване, проституция, наркотици и пране на пари. Години по-късно обвиненията се срутиха и от цялото мегадело днес Петров е подсъдим единтвено по обвинения за заплаха за убийство. Процесът още върви в Софийския градски съд (СГС). При медийните изяви на Петров покрай делото, той няколко пъти заяви, че премиерът е бил подведен от вътрешния си министър – тогава Цветан Цветанов.

Името на Петров се завъртя и покрай братя Галеви. В началото на 2008 година бившият шеф на БОП и бивш директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов разкри пред вътрешната комисия в парламента за проведена среща на тогавашния вътрешен министър Румен Петков с братя Галеви. За срещата, която се състояла на басейна „Спартак“, посредничил Алексей Петров в качеството му на служител под прикритие на МВР. Случаят доведе до оставката на Румен Петков, но до днес не е ясна причината вътрешен министър да се среща с „оперативно интересни лица“.

В периода, в който Петров работеше в ДАНС, избухна скандала с т.нар. дело „Галерия“. В разработката бяха подслушвани депутати и жерналисти. Предложението за образуването ѝ е направено от Владимир Писанчев, който по-късно стана шеф на ДАНС. Една от причината за образуване на разработката е теч на информация и „силни нападки срещу служителя на ДАНС Алексей Петров".

През 2009 г. Алексей Петров е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г.

През 2015 г. срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров е направен нов опит за атентат.

В деня на атентата - 29 октомври 2015 г., малко преди 8,30 ч, Алексей Петров излиза от дома си на ул. “Арарат” в столичния кв. “Кръстова вада”. В подземния гараж го чака шофьорът му - Стефан Борисов. По навик Алексей сяда на задната дясна седалка в бронирания си “Мерцедес S 500 Гард”.

Шофьорът потегля и свива по ул. “Проф. Милчо Лаков”. Когато стига до кръстовището един след друг през 2 секунди се чуват два адски гърмежа. Колата е навлязла в завой, когато Алексей и шофьорът му усещат два силни удара в предницата на колата. Панорамното стъкло се пука, пръсва се стъклото на предната дясна врата.

Отломка от сграда удря задния ляв калник на мерцедеса. Защитните системи на колата се включват и тя е обгърната от димна завеса. Шофьорът на Алексей Петров прави обратен завой и се връща към гаража.

Източници: Дарик, БГНЕС, БЛИЦ, Оффнюз

#Алексей Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници