Хиляди вярващи в цялата страна се помолиха пред иконата на Божията майка

Хиляди вярващи в цялата страна се помолиха пред иконата на Божията майка
A A+ A++ A


Хиляди вярващи се помолиха на Божията майка на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Това е денят, в който, според преданието - Дева Мария напуска земния живот и душата й се възнася на небето.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица. Два от трите най-големи манастира у нас - Троянският и Бачковският отбелязват храмовия си празник.

В денят, в който почитаме Божията майка, закрилницата на домашното огнище, на бедните и болните, храмовете в цялата страна се изпълниха с хора, за да измолят здраве, за да изкажат най-съкровените си желания.

В Троянския манастир хиляди вярващи се включиха в шествието и се поклониха пред чудотворната икона Пресвета Богородица "Троеручица".

"Свещен правник, празник на семейството. Затова сме довели и децата", каза Биляна, посетител.

"Да живеем всички, които наричаме себе си вярващи, пък и тези, които не се считат за вярващи, всички да живеем като по-добри човеци, всеки ден да се стремим да сме по-добри от това, което сме били вчера", каза архимандрит Стефан - заместник на игумена на Троянския манастир.

На Успение Богородично Бачковският манастир отбелязва храмовия си празник. Стотици християни цял ден днес се редяха с часове на опашка, за да се помолят за здраве, а и да се докоснат до чудотворната икона на Божията майка с Младенеца.

"Тя е застъпница на целия православен християнски свят. Помощница на хора в беди, в нужди и прави много чудеса, както и нашата чудотворна икона в Бачковския манастир", каза йеромонах Спиридон, свещеник в Бачковския манастир.

Много от вярващите от два-три дни нощуват в храма и се надяват на Голяма Богородица молитвите им да бъдат чути.

"Винаги в сърцата трябва да носим Божията вяра, към света Богородица. Повечето хора са виждали каква ли не помощ от нея... и да вярваме, че светлото бъдеще ще бъде пред нас", казват вярващи.

В най-големия манастир на Балканите, Рилския манастир, за празника Успение Богородично пристигнаха хора освен от цялата страна и от чужбина.

Чудесно и мистично е тук. Щастлива съм, защото спах тази нощ тук и беше чудно за мен", каза Маридин Обриер, туристка от Франция.

"Невероятно е, оглеждайки се наоколо, в центъра на цялата тази природа", сподели Мишел, туристка от Израел

В Несебър стотици се докоснаха до иконата, наричана „Черна Богородица", която пази вековни легенди.

#църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници