Светият синод избира наместник-председател на църквата

Светият синод избира наместник-председател на църквата
Патриарх Максим почина на 6 ноември, на 98 години, след дълго боледуване. Този петък беше погребан в Троянския манастир, каквото беше и неговото желание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Светият синод се събира в събота, за да избира наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ).

Негово задължение ще е да организира събора, който ще излъчи наследника на патриарх Максим, предаде БНР.

Заседанието ще се ръководи от Великотърновския митрополит Григорий, като най-старшия член на намаления състав на Светия синод. Според устава на БПЦ до седем дни от кончината на патриарх Максим трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод.

Ръководителят на дирекцията за вероизповеданията Емил Велинов изрази надежда, че изборът на новия патриарх няма да се проточи, посочвайки, че до четири месеца трябва да се организира и проведе избор за нов български патриарх.

„Най-вероятно ще се тръгне от избора на нови църковни настоятелства и оттам до целия кръг, докато се затвори епархийският избирателен съвет и вече от епархийските избиратели да се изберат хора, които да участват в патриаршеския събор", обясни Велинов.

Патриарх Максим почина на 6 ноември, на 98 години, след дълго боледуване. Този петък беше погребан в Троянския манастир, каквото беше и неговото желание.

#патриарх Максим #Свети синод #избор #наместник-председател #Българска православна църква #БПЦ #Емил Велинов #Грирорий #Великотърновски митрполит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници