Пускат безплатен транспорт по повод честванията на 146 години от Шипченската епопея

Пускат безплатен транспорт по повод честванията на 146 години от Шипченската епопея

pixabay

A A+ A++ A

Безплатен транспорт е подсигурен за желаещите да посетят тържествата по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея. Това съобщи на пресконференция областният управител на Габрово Мария Башева-Венкова.

Тя посочи, че автобусите за туристическите походи до Шипка и организираният транспорт от площад „Възраждане“ ще са безплатни за всички желаещи и са подсигурени от Областната администрация в Габрово.

Автобусите за туристическите походи ще тръгват съответно: за Узана в 7:00 ч., за Соколски манастир в 7:15 ч., за тържествата в 9:00 ч. И трите направления потеглят от площад „Възраждане“, а обратно, от Шипка към Габрово, автобусите ще потеглят в 14:00 ч., посочи Мария Башева-Венкова.

По думите ѝ това е жест на Областната администрация в Габрово към жителите и гостите на града, за да могат повече хора да се докоснат до тържествата на връх Свети Никола.

Според нея едно от най-силните мероприятия от програмата на тазгодишните чествания за годишнината от Шипченската епопея ще бъде откриването на изложбата „Участието на българи от Бесарабия в Българското опълчение в Освободителната руско-турска война“ на 17 август от 17:30 ч. в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Тогава, за пръв път в България, ще свирят от оркестър „Възраждане“, създаден през 1982 г. в Молдова. Оркестърът съхранява и предава от поколение на поколение българския дух, посочи Мария Башева-Венкова.

„За събитието от побратимения район Тараклия в Молдова ще пристигне председателят на Районния съвет в Тараклия Иван Паслар. Тараклия е известен като регионът, населяван от най-много българи в чужбина, включително и такива, участвали в освобождението на Родината“, каза по време на пресконференцията областният управител на Габрово.
От 10-и до 26 август може да бъде видяна виртуалната изложба „Книги и албуми за Освободителната война, съхранявани в Регионална библиотека „Априлов-Пазаузов“. Регионалният исторически музей в Габрово ще представи и своята виртуална изложба „Монументи на Освобождението в образи“.

На 17 август ще бъде открита изложбата „Участието на българи от Бесарабия в българското опълчение в Руско-турската освободителна война“ в Художествена галерия „Христо Цокев“.

На 18 август ще се състои традиционното национално състезание за ученици – изкачване на стълбите към Паметника на свободата, по-късно същия ден ще има открит урок по история в мултимедийната зала към паметника.

На площад „Възраждане“ в Габрово е предвидена тържествената заря-проверка. Вечерта ще бъде изнесен концерт на група „Епизод“ на централния площад в Габрово.

На 19 август в храма на Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи. Официалната церемония по поднасяне на венци и цветя ще се състои при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола. По-късно през деня ще бъде открита изложбата „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени театралните възстановки „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов“.

В подножието на върха същия ден се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

На 20 август, на поляната под местността „Градище“ в Габрово, е предвиден празник за цялото семейство под надслов „Седем символа на свободата“.

На 22 август Вера Бонева ще представи книгата „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода“ в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“.

Завършващото събитие е на 25 август в градинката пред Глинените гърнета в Габрово - творческо ателие за стъкло, керамика и коприна, обединено под мотото „Празнични докосвания в цвят и коприна“.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея е под патронажа на президента на Република България и се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

#автобус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници