Най-после! Без медицински бележки за ясли и градини?

Най-после! Без медицински бележки за ясли и градини?

Pixabay

A A+ A++ A

Задължителните медицински бележки само създават напрежение и излишни ангажименти на родителите в навечерието на записванията на малчуганите за ясли и градини. Може ли да се премахне и в какви срокове би станало това – такъв въпрос постави на дневен ред депутатът Божидар Божанов.

Той е задал този въпрос пред министъра на здравеопазването, похвали се той на страницата си във Facebook.

„Съвсем скоро започват записванията за детски градини и ясли и събирането на документи за целта. Единият документ е бележка от лекар, че детето е здраво и не е било в контакт със заразноболен в последните 10 дни. Тази бележка на пръв поглед изглежда безполезна - лекарят просто удостоверява декларираното от родителя, че детето не е било в контакт (иначе лекарят откъде да знае?).

От друга страна, обаче, нуждата от тази бележка прави опашки пред лекарските кабинети, където болни и здрави деца чакат заедно. На всеки родител му се е случвало детето му да се разболее (пак) след посещение до лекарския кабинет в по-вирусен сезон.

В тази връзка зададох въпрос на министъра на здравеопазването какви са ползите от тази бележка и в какви срокове могат да я махнат от наредбата, като например я заменят с декларация от родителя.

По принцип за 14 дни могат да я променят, но нека видим какво смята министерството и ще премахне ли тази административна тежест“, написа Божанов.


#бележки #ясли #детски градини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници