Борисов: Приели сме принципа на Германия – харчим, колкото изкараме

Борисов: Приели сме принципа на Германия – харчим, колкото изкараме
Борисов призова ЕНП за по-категорична позиция спрямо присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ние сме приели принципа на Германия – колкото пари изкараме, толкова да харчим, заяви премиерът Бойко Борисов.

„По този начин не задължаваме следващите поколения да ни плащат дълговете”, добави Борисов на семинар на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Комитета на регионите.

Той посъветва ЕНП да въведе критерий „дори за членство в ЕНП, центристко-десните правителства на ЕНП да бъдат задължени да спазват 3-процентния дефицит и под 60% дълг, защото всичко останало е популизъм и социализъм".

„Завчера мина на първо четене последният ни бюджет за мандата и в него бюджетният дефицит на България е под 2 процента, външният дълг ни е 18 процента”, каза Борисов, цитиран от информационна агенция „Фокус".

„Трябва ясно да се ограничи лъжата на социалистите към хората. Всеки иска да вдига пенсиите и заплатите. Ако това ще ни доведе до Гърция или това, което се случва в Испания, Италия, Португалия, това е цена, която не трябва да се плаща, защото ще разбие и Съюза. Политиката на ЕНП трябва да е такава”, добави Бойко Борисов.

В четвъртък вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви, че всички трябва „веднъж завинаги да разберат, че когато комунисти или социалисти управляват една държава, само пагубни неща могат да се случат”.

Ще настигнем и надминем Гърция, а ще настигнем и Португалия, ще настигнем и Испания, ще настигнем и всички тези държави, които не са успели да се реформират, убеден е Дянков.

Същевременно Борисов призова ЕНП за по-категорична позиция спрямо присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

По думите на българския премиер по темата „Шенген" се отнасят крайно несправедливо към България.

„България пази надеждно шенгенските граници. Всеки ден натискът на емигранти от Сирия, Ирак, Ливан, Тунис е огромен", заяви Борисов.

„Стотици хора-бежанци храним на ден в нашите центрове, без да сме в Шенген. Харчим огромни пари и строим нови сгради. Не е честно да се подхожда така към България”, смята премиерът, като изрази надежда ЕНП да вземе по-остра позиция.

„Не е нормално социалистите в Европа всеки ден да казват, че подкрепят България за Шенген, а дясно правителство в Холандия да спира държава, която всъщност в момента е подложена на най-големия натиск и харчене на пари заради Сирия. Не е честно", категоричен е Бойко Борисов.

#Германия #Бойко Борисов #премиер #Европейската народна партия #ЕНП #Комитета на регионите #Гърция #Испания #Италия #Португалия #Симеон Дянков #Министър на финансите #Румъния #Шенген #Сирия #Ирак #Ливан #Тунис #Европа #Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »