Тежки преговори в ЕС за бюджета за 2013 г.

Тежки преговори в ЕС за бюджета за 2013 г.
Кипър, който в момента председателства ЕС, предупреди, че в петък ще се проведат трудни преговори, които е възможно да продължат и през нощта. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Високопоставени европейски служители започнаха трудни разговори в петък за бюджета на Европейския съюз за 2013 г. с надеждата да отворят пътя към постигане на споразумение за оспорваните планове за многогодишната финансова рамка.

Преговорите може да се проточат и няма гаранция, че ще доведат до работещ компромис за най-големите нетни донори, които внасят най-много средства в бюджета и искат съкращения в предложените от Европейската комисия разходи, предаде АФП, цитирана от „Дневник”.

Брюксел и Европейският парламент засега остават на първоначалната си позиция и настояват за увеличение от 6.8% до 138 милиарда евро за 2013 г., за да подкрепят растежа и заетостта в забавящата се европейска икономика.

„Срещата за бюджета на ЕС започва в 10:00 часа. Преговорите свършват, надявам се, днес. Еврокомисията иска 6.8% увеличение. Великобритания и други са против", написа профила си в „Туитър" британски служител в ЕС.

Кипър, който в момента председателства ЕС, предупреди, че в петък ще се проведат трудни преговори, които е възможно да продължат и през нощта.

Залогът е висок предвид последиците, които евентуален провал може да има върху разговорите за многогодишната финансова рамка на 22 и 23 ноември, каза заместник-министърът по европейските въпроси на Кипър Андреас Мавроянис.

„Ако постигнем успех в тези преговори, ще създадем добра атмосфера за преговорите за многогодишния бюджет, много важна стъпка напред. Ако не, това ще отрови атмосферата", подчерта той.

Франция, Финландия и Германия искат бюджетът за 2013 г. да бъде намален с 5 милиарда евро, докато Лондон настоява за дори по-големи съкращения, изтъквайки необходимостта от икономии.

#Европейския съюз #ЕС #бюджет #Европейската комисия #Брюксел #Европейският парламент #Великобритания #Туитър #Кипър #Андреас Мавроянис #Франция #Финландия #Германия #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници