Соц носталгия: Всеки трети българин предпочита да живее по времето на Тодор Живков

Соц носталгия: Всеки трети българин предпочита да живее по времето на Тодор Живков

pixabay

A A+ A++ A

Всеки трети интервюиран или 32.6% посочват, че биха предпочели да живеят по времето на управлението на Тодор Живков, а 28.1% - времето след 1989 г.

Това показва изследване на Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ), а данните са публикувани на страницата на Народното събрание. Проучването е проведено в периода 6-20 юни 2023 г. и са интервюирани 1000 пълнолетни български граждани, интервюирани по домовете им.

По време на управлението на цар Борис III биха избрали да живеят 8%, а на цар Фердинанд – 2%.

Привърженици на периода на управлението на Тодор Живков са 53% от респондентите на възраст над 59 години, 60 % от нискообразованите респонденти, 57 % от крайно бедните, 40 % от живеещите в селата, 36 % от живеещите в малките градове. В най-висока степен носталгия към тези години декларират предимно респондентите със силно изразени национално-патриотични нагласи, посочват от Центъра.

Предпочитащите да живеят по времето на демокрацията след 1989 г. са най-често: хора на възраст между 30 и 39 г.,високообразовани респонденти, жители на столицата и градовете - областни центрове, респонденти със стандарт на живот по-висок от средния за страната.

* Проучването е проведено в периода 6-20 юни 2023 г. и е представително за пълнолетното население на страната. Интервюирани са 1000 пълнолетни български граждани. Извадката е двустепенна, гнездова, случайна, с вероятности, пропорционални на броя на жителите на населените места, които попадат в извадката, стратифицирана по местоживеене. По метода на полустандартизираното интервю лице в лице, респондентите са интервюирани по домовете им. Подборът на респондентите в домакинствата е извършен по модифициран метод на Лесли Киш (най-близка рождена дата). Максимална грешка при дялове от 50%: +/– 3,5%. Изследването на НЦПИ е осъществено по съпоставими методика на регистрацията и методика на извадката и резултатите от проучването са сравними с данните от изследвания на Центъра, проведени от 1999 г. досега.


#Тодор Живков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници