Експерт размаха пръст на колегите си: Задължителни са били допълнителни експертизи за Дебора

Експерт размаха пръст на колегите си: Задължителни са били допълнителни експертизи за Дебора
A A+ A++ A

Главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина към здравно министерство доц. Александър Апостолов заяви в „Тази сутрин“, че е било задължително да се назначат допълнителни експертизи в случая на насилие срещу 18-годишната Дебора от Стара Загора. „Тъй като случаят като травматични увреждания не е лек и от съдебно-медицинска гледна точка. Не може да очакваме колегата при несъбрана изцяло медицинска документация и данни, които са му необходими да документира убедено заключение – да чакаме от него категоричен отговор“, добави той.

Доц. Апостолов обясни, че данните трябва да бъдат събрани по процесуален ред от органите на разследването и да бъдат представени на съдебния лекар. Според него пропускът е извършването на бързо разследване, незавършен и непълен процес на разследване. „Лека телесна повреда е правно понятие. Ние, като съдебни лекари, имаме право да установим медико-биологичните показатели на една телесна повреда – да установим увреждането, да опишем неговите характеристики, да локализираме в коя част на човешкото тяло е. Оттам нататък единствено право на съда е да приеме или отхвърли една съдебно-медицинска експертиза и да отнесе тези медико-биологични характеристики към тази или онази телесна повреда. Съдебният лекар в Стара Загора си е свършил на онзи етап на провеждане на изследването добре работата. Съдебно-медицинската експертиза често не е едномоментен акт, тя може да бъде разширявана и допълвана. Експертизите се назначават от съдебните органи“, допълни още той.

Предстои Министерството на здравеопазването ще разгледа проекта на медицинския стандарт по съдебна медицина. След това той ще бъде публикуван за обществено обсъждане, за да бъде окончателно утвърден.

#дебора михайлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници