Семената от чиа: Защо ги смятат за суперхрана

Семената от чиа: Защо ги смятат за суперхрана

pixabay

A A+ A++ A

Семената от чиа са познати още от древността, но станаха известни като суперхрана едва наскоро. Почитателите на здравословното хранене ги консумират, защото са заредени с хранителни вещества, които имат много ползи за здравето.

Учените свързват популярността им с пандемията от COVID-19. Но чиата става известна в европейските страни много по-рано. Европейският съюз признава семената от чиа за нова хранителна съставка още през 2009 година.

Какво представлява чиа

Чиа или испански градински чай е едногодишно растение от семейство Lamiaceae. Това семейство включва още лавандула, босилек, мента, майорана, маточина, розмарин и чубрица. Най-здравословната част на чията са нейните семена - малки овални зърна с кафяв, бял или сив цвят, подобни на ленените семена. Чиа расте в тропическите и субтропическите райони и произхожда от южно Мексико и северна Гватемала.

Какви полезни вещества съдържат семената от чиа

Химичният състав на семената зависи от климата, географското положение и дори от годината на отглеждане на испанския градински чай. Известно е например, че колкото по-високо и по-северно разположен е регионът, толкова по-високо е съдържанието на Омега-3 ненаситени мастни киселини в семената.

Семената от чиа са с високо съдържание на мазнини (около 30%), въглехидрати (26-41%), фибри (18-30%) и протеини (15-25%). Около 40 процента от теглото на сухите семена е масло, две трети (68 процента) от което се състои от омега-3 мастни киселини.

Диетологът Елена Соломатина отбелязва, че семената от чиа са придобили популярност благодарение на привържениците на здравословното хранене. Специалистът посочи и полезните вещества, които се съдържат в семената от чиа:

  • омега-3 и омега-6 мастни киселини;
  • хлорогенна и кафеена киселина, антиоксидантни съединения;
  • фибри;
  • витамини от група В, витамин С, каротеноиди;
  • калций, цинк, калий, магнезий, селен, фосфор.

Според експерта основната стойност на семената от чиа се крие във високото съдържание на омега-3 мастни киселини, тъй като те са част от клетъчните мембрани. Консумацията на семената спомага за подмладяване на клетките, подобряване на когнитивните функции и повишаване на настроението. Освен това омега-3 мастните киселини подобряват вариабилността на сърдечния ритъм.

Мастните киселини намаляват нивото на "лошия" холестерол в кръвта, нормализират липидния профил и повишават нивото на "добрия" холестерол - пластичния материал, който ни предпазва от атеросклероза, инсулти и инфаркти, както и от съдова деменция.

#суперхрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници