Законът ще закриля от домашно насилие и партньорите в интимна връзка

Законът ще закриля от домашно насилие и партньорите в интимна връзка

pixabay

A A+ A++ A

Правна комисия включи термина „интимен партньор“ в Закона за защита от домашното насилие.

По-рано днес по време на дебатите, предшествали гласуването, терминът „интимна връзка“ се превърна в крайъгълен камък и предизвика спорове между депутатите.

Народни представители обсъждаха разширяването на кръга на лицата, които попадат под закрилата на закона, както и дали интимната връзка да се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак.

В крайна сметка народните представители приеха гаранции за защита от домашното насилие в интимна връзка и включиха термина „интимен партньор“.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че неговото ведомство подкрепя направената законодателна инициатива. Той обаче направи предложение да се разгледа дефиницията на „фактическо съпружеско съжителство“ и тя да се замени с термина „интимна връзка“.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че фактическо съпружеско съжителство и заменянето му с интимна връзка е било мотивирано от това, че терминът „интимна връзка“ е по-широко понятие. „Системата от мерките за превенция вече са факт и са обнародвани в Закона за защита от домашното насилие. Очаквам изпълнителната власт максимално бързо да ги приведе в действие“, посочи тя.

Гроздан Караджов от ИТН посочи, че едва след диалог с експерти и обратно мнение от тях, трябва да решат каква легална дефиниция да изберат ако изобщо изберат такава. „След дебата стана ясно, че нито един професионалист не вярва, че това ще свърши никаква работа на съда”, отбеляза той. Според него трябва да направят механизъм, който да установява дали има интимна връзка, а не да вписват термина „интимна връзка“ в закона.

Мая Димитрова от БСП обясни, че според тях терминът „фактическо съпружеско съжителство” не би следвало да отпада от закона. „Считаме, че това което е предложено като дефиниция няма да постигне ефекта, който е търсен”, уточни тя във връзка с предложението терминът„“интимна връзка” да бъде включен в ЗЗДН.

Според ВКС трябва да има дефиниция на термина „интимна връзка”, защото в противен случай съдилищата ще вземат разнопосочни решения.

Сслед нападението на младото момиче в Стара Загора и високото общественото недоволство, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Закона за защита от домашно насилие, както и в НК.

#домашно насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници