Защо тази година е толкова топло?

Защо тази година е толкова топло?

pixabay

A A+ A++ A

Причинените от човека промени в климата засилват природните метеорологични явления, за да предизвикат горещи вълни, изгарящи Азия, Европа и Северна Америка, които могат да превърнат 2023 г. в най-горещата година откакто се води статистика, твърдят учени. Тук експертите обясняват защо 2023 г. е станала толкова гореща, предупреждавайки, че тези рекордни температури ще се влошат дори ако човечеството рязко намали емисиите на затоплящи планетата газове, предава az-deteto.

След рекордно горещо лято през 2022 г., тази година феноменът на затопляне в Тихия океан, известен като Ел Ниньо, се завърна, загрявайки океаните. „Това може да е осигурило допълнителна топлина в Северния Атлантик, но тъй като събитието Ел Ниньо едва сега започва, това вероятно е само малка част от ефекта“, пише Робърт Роде от американската група за наблюдение на температурата Berkeley Earth в анализ. ​ Групата изчисли, че има 81% шанс 2023 г. да стане най-топлата година, откакто в средата на 19 век започват да се водят измервания на термометрите.

Прах и сяра

Затоплянето на Атлантическия океан може да е било изострено и от намаляване на две вещества, които обикновено отразяват слънчевата светлина от океана: прах, издухван от пустинята Сахара, и серни аерозоли от корабно гориво. Анализът за температурите в района на Северния Атлантически океан отбеляза изключително ниски нива на прах, идващ от Сахара през последните месеци. Това се дължи на необичайно слабите атлантически пасати, казва Карстен Хаущайн от Германския федерален център за обслужване на климата. Междувременно новите ограничения за корабоплаването през 2020 г. намалиха емисиите на токсична сяра.

„Застояли“ антициклони

Затоплянето на океаните влияе върху метеорологичните модели на сушата, предизвиквайки горещи вълни и суши на някои места и бури на други. По-горещата атмосфера изсмуква влагата и я изхвърля другаде, каза Ричард Алън, професор по климатология в университета в Рединг. Учените подчертаха продължителността и интензивността на задържащите се антициклонални системи, водещи до горещи вълни. „Там, където над континентите продължават да съществуват застояли зони с високо налягане, въздухът потъва и се затопля, причинявайки интензивно лятно слънчево греене да изсушава почвите, нагрявайки земята и въздуха над нея“, като горещите вълни „се задържат“ в продължение на седмици.

Ролята на изменението на климата

Учените от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) заявиха в своя глобален обобщен доклад тази година, че изменението на климата е направило смъртоносните горещи вълни „по-чести и по-интензивни в повечето сухоземни региони от 50-те години на миналия век насам“. Горещите вълни този месец "не са едно единствено явление, а няколко действащи едновременно", каза Робер Вотар, директор на френския климатичен институт Пиер-Симон Лаплас. „Но всички те са подсилени от един фактор: изменението на климата.“ По-високите глобални температури правят горещите вълни по-дълги и по-интензивни. Въпреки че е основният двигател, изменението на климата е една променлива, върху която хората могат да повлияят чрез намаляване на емисиите от изкопаеми горива.

Прогноза за горещини

Berkeley Earth предупреди, че сегашният Ел Ниньо може да направи Земята още по-гореща през 2024 г. IPCC каза, че горещите вълни рискуват да станат по-чести и интензивни, въпреки че правителствата могат да ограничат изменението на климата чрез намаляване на емисиите на парникови газове на страните. „Това е само началото“, каза Саймън Луис, ръководител на науката за глобалната промяна в University College London. „Дълбоките, бързи и устойчиви съкращения на въглеродните емисии до нула могат да спрат затоплянето, но човечеството ще трябва да се адаптира към още по-тежки горещи вълни в бъдеще.“

#жега

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници