Бременна жена от Бургас потърси помощ - мъжът й я удрял в корема

Бременна жена от Бургас потърси помощ - мъжът й я удрял в корема
A A+ A++ A

Жена в напреднала бременност от Бургас е била удряна в областта на корема от мъжа, с когото живеела на семейни начела. Това каза пред Нова телевизия директорката на Кризисния център за лица и деца, жертви на домашно насилие Искра Делчева.

„Вчера ни потърси за помощ. Тя вече е с подадена молба за защита по Закона за защита от домашно насилие. Очакват се ограничителни мерки спрямо насилника. Знаем, че бременната жена е била физически малтретирана от съжителстващото с нея лице. Нанасяни са ѝ удари в областта на корема. Прегледана е от лекари, но не са установени някакви проблеми. Тя е добре”, уточни шефката на Кризисен център.

Тя съобщи, че само за два дни, след протестите в подкрепа на 18-годишното обезобразено момиче от Стара Загора, в Бургас помощ са потърсили три жени, подложени на домашно насилие. Четвърта е подала сигнал за побой в малките часове в сряда.

Директорката на Центъра за превенция на насилието и престъпността Женя Петрова пък каза, че през последните два месеца случаите на домашно насилие са се увеличили драстично.

„Почти всеки ден имаме поне по няколко жени, които търсят помощ и закрила. Насилието е и физическо, и вербално, но напоследък физическото насилие преобладава. Най-честите мотиви за насилието са ревност, употребата на алкохол и наркотици, както и стереотипно мислене от страна на партньорите че мъжът е мъж, жената – жена и трябва да си влязат в своите роли", добави тя.

Ако се промени закона и се добави за интимната връзка в основанията за молба за защита от домашно насилие, много от хората ще могат да търсят подкрепа, която в момента им е отказана”, каза още Женя Петрова.

Инспекторът Антоанета Тодорова, която е и заместник-областен координатор по домашното насилие към ОД на МВР – Бургас, пък говори пред бТВ за цикъл на насилието. Тя обясни, че ако жертвата не потърси помощ, отново ще стане жертва на побой.

„В тези случаи има нарастване на напрежението, период на ескалация, след което следва т.нар. розов период. Това е един непрекъснат цикъл, от който се излиза изключително трудно, защото е свързано с вземането на решение от страна на жертвата“, заяви Тодорова.

„Без чужда намеса и помощ няма как да се разкъса този кръг“, добави тя.

Адвокат Невена Чайпек изтъкна, че в повечето случаи делата завършва с решение за защита, която е със срок от три до 18 месеца в зависимост от конкретния случай. „В моята практика съм забелязала, че съдът подтиква страните към споразумение или медиация, а това е неадекватно в случая с домашно насилие. С новите промени в законите магистратите нямат право да налагат на жертвите медиация“, добави тя.

#домашно насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници