Доплащаме с 20% ДДС, връщат ни с 9% - нови неуредици с изравнителните сметки за парно

Доплащаме с 20% ДДС, връщат ни с 9% - нови неуредици с изравнителните сметки за парно

pixabay

A A+ A++ A

Нови неуредици с изравнителните фактури за парно. Заради недоглеждане в закона, клиентите на топлофикационните дружества, които получават изравнителни сметки ще доплащат използваната енергия с по-високо ДДС от 20%. Тези, които имат да получават пари от дружествата, ще ги взимат с по-малката ставка от 9%, защо - вижте.

Само година след като "Топлофикация София" се наложи да връща пари заради начислено по-голямо ДДС, дружеството е изправено пред нова объркваща ситуация. Клиентите, които имат да получават пари от дружеството ще си ги получат с начислено ДДС от 9%. Клиентите, които имат да доплатят обаче - ще платят фактурите с 20 на сто данък.

Според финансистите задължението възниква в момента, когато е било фактурирано. Изравнителна сметка не може да бъде фактурирана в онзи период, защото тя сега е пресметната и сега излиза, така е по закона за енергетиката.

"Този, който има да взима, неговото задължение е било когато ДДС е било 9%, така че е логично той да си върне парите с това ДДС. Миналата година беше обратно - изравнителните сметки възникнаха, в период, в който ДДС беше намалено на 9%. Тогава хората, които имаха да доплащат трябваше да платят с 9% ДДС, сега е точно обратното", Кремен Георгиев.

Потърсихме за коментар Министерството на финансите, което миналата година издаде указания как да се начислява ДДС във фактурите на потребителите, заради което "Топлофикация София" връщаше пари. До излъчването на този материал не получихме отговор.

Намаленото ДДС беше временна мярка въведена от предходния парламент с цел да подпомогне хората заради високата инфлация. Тя обаче не обхващаше целият изравнителен сезон, а започва и свършва през юни на миналата и съответно настоящата година.

"За огромно съжаление Народното събрание не взе решение да удължи тази мярка, която според мен беше добра антикризисна мярка за 9% ДДС за топлинната енергия. В края на краищата без санкция от страна на народното събрание в момента хората ще бъдат принудени да плащат 20% ДДС когато имат изравнителни сметки", обясни омбудсманът Диана Ковачева.

Според омбудсмана не може да бъде оспорен този начин на фактуриране, освен ако не бъде променен закона.

"Смятам, че това не е справедливо и смятам, че Народното събрание трябва да погледне към този казус, защото той може да се реши само чрез законодателна промяна, но при всички случаи не е справедливо да се начислява на хората по високото ДДС от 20% при положение че преди са употребили енергията.

Изравнителните сметки ще влязат във фактурите след 15 август. В момента парламентът е в лятна ваканция.

#радиатор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници