Кметът на Стара Загора поиска охранителите в нощни заведение да не са криминално проявени

Кметът на Стара Загора поиска охранителите в нощни заведение да не са криминално проявени

pixabay

A A+ A++ A

Кметът на Стара Загора поиска от представители на нощни заведения да освободят от задълженията им лица с криминални прояви там, където има такива. Живко Тодоров каза това по време на среща с представители на нощни клубове от града, на която присъства и директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Лазар Христов.

Тодоров посочи, че, в случай че искането му не бъде удовлетворено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения.

"Поканихме ви, защото вчера имахме среща с директора на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов и той ни уведоми, че има практика, която е установена със съответните документи, че лица, които са криминално проявени, нерегламентирано присъстват в нощни клубове, носейки облекло "охрана" и по този начин се избягва законът, според който тяхното съдебно минало трябва да бъде чисто", посочи кметът.

Той обясни, че тъй като тези лица не са назначени на договор, няма законово основание полицията да предприеме съответните действия и призова тази практика да се прекрати доброволно. По думите му във времето се създават предпоставки за инциденти и не бива такива лица въобще да имат достъп до този вид дейност.

"Веднъж проявили агресия, е много вероятно да извършат повторно такова деяние", каза Тодоров. Той подчерта, че целта на администрацията е да има ред в тези заведения.

Повод за срещата е случаят от юни т.г., в който 18-годишно момиче беше нападнато от приятеля си, но Живко Тодоров подчерта, че това не е единственият инцидент, който предполага подобно искане от страна на администрацията.

По време на срещата Лазар Христов съобщи, че в много от случаите конкретни заведения не спазват редица мерки, постановени от ОДМВР, като например разпространението на райски газ. "Нашите проверки не са репресивни, но те ще продължат дотогава, докато влезете в рамките на закона", каза той. По думите му, наемайки охранителни фирми, собствениците на заведения трябва да поставят към тях изисквания, които да бъдат категорични. Христов подчерта, че ще настоява за отнемане на лицензи на охранителни фирми, в случай че тази практика продължи. От 2020 година до момента има 11 акта за установени криминално проявени охранители, които нямат право да упражняват тази дейност, има и 20 акта за липса на графици, баджове и други като част от охранителната дейност. Той апелира за по-засилен контрол от страна на собствениците и подчерта, че проверките ще продължат.

Лазар Христов каза още, че от 2020 година извършителят на нападението над 18-годишното момиче няма право да упражнява тази дейност. Той обаче е установен като охранител в едно от заведенията в Стара Загора, след това има данни, че е изпълнявал тези функции и в друго заведение, коментира Христов.

В помощ на областната дирекция на МВР в Стара Загора, община Стара Загора изгради системи за видео наблюдение пред всички входове на действащи нощни заведения в града, напомни секретарят на Общината Делян Иванов.

Представителите на нощните заведения, които присъстваха на срещата, поеха ангажимент да вземат необходимите мерки във връзка с обсъжданите въпроси.

#Стара Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници