Проф. Рачев шокира с екстремна прогноза за сряда. Живакът удря 45 градуса

Проф. Рачев шокира с екстремна прогноза за сряда. Живакът удря 45 градуса

Pixabay

A A+ A++ A

Днес вероятно ще е най-топлият ден в годината, а утре около 15 часа в района на Карнобат ще имаме 45 градуса. Това заяви пред БТВ климатологът проф. Георги Рачев.

„Над цяла България времето днес ще бъде много топло. Утре също ще е жега, но в източната половина на родината ни, докато в западната леко ще започне да прониква по-хладния въздух. Затова на картата ще се появят оранжеви петна с температура до 25 градуса, а в източните райони и до 30 градуса“, добави той.

Професорът уточни, че в Италия температурите са достигнали 48,2 градуса.

„Това е само на 0,6 градуса от рекордната жега в Сицилия. Този горещ въздух отива на изток, след което ще нахлуе в страната ни малко по-хладен атмосферен фронт, който ще освежи нещата. Това ще стане в четвъртък и в петък сутринта“, добави той.

„Днес в Дунавската равнина ще бъдат измерени много високи температури – около 40 градуса. Не очаквам да бъде подобрен някой национален рекорд“, заяви проф. Рачев.

"Студеният фронт ще мине утре вечер през България. Ще има гръмотевици, но валежите ще са сравнително малко и ще са в източната част на България. Хубавото е, че ще мине през нощта. Максималните температури обаче ще паднат с 10-12, а на някои места и повече“, уточни той.

"Утре също ще бъде топло, но в източната половина, в западната лека-полека ще започне да прониква този хладен въздух. Хладният въздух ще освежи малко нещата. Това ще бъде в четвъртък и петък", обясни той.

"Утре е точно времето – в 15 ч., когато има в района на Карнобат ще има едни 45 градуса", каза климатологът.

"Лично аз не очаквам да бъде подобрен някой национален рекорд, дори за отделен град", подчерта той.

„Преди няколко дни край морето имахме светлинно шоу. Пак може да видим някоя мълния. Георги, който бе ударен от мълния на плажа в Бургас, се възстановява. Мисля, че той не е поразен от мълнията. Тя е паднала много близо до него, но взривната вълна от нея създава ужасяващ ефект“, коментира климатологът.

„Установява се чудесно време за плаж и релакс – 24-26 градуса е температурата на водата. Тя е чиста“, каза още той, цитиран от новини.бг.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници