НС прие бюджета на НЗОК за 2013 г.

НС прие бюджета на НЗОК за 2013 г.
Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Със 111 гласа „за" и 27 гласа „против" парламентът прие на първо четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2013 г.

95 депутати от ГЕРБ, 15 независими депутати и един депутат от ДПС подкрепиха текста, предаде БГНЕС.

Предвижда се през 2013 г. да се запази размерът на осигурителната вноска от 8%, както и съотношението на вноската от работодател и работник от 60:40. Прогнозният брой на здравноосигуреното население за страната е 6.2 млн. души.

Предвидените разходи и трансфери са в размер на 2 710 276 хил. лв., от които 2 383 511 хил. лв. са за здравноосигурителни плащания.

Основен дял в увеличението от 100 млн. лв. представляват новите дейности, включени от 2013 г. в обхвата на медицинската помощ, заплащана от НЗОК. Това са вакни за задължителни имунизации и реимунизации, амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и с кожно-венерически заболявания, интензивно лечение, асистирана репродукция, високоспециализирана диагностика за РЕТ/СТ апаратура и роботизирана лапароскопска хирургия.

НЗОК има срок до април 2013 г. да започне да плаща ваксините за задължителни имунизации и реимунизации.

През 2013 г. средствата за лекарствени продукти за военноинвалидите и военнопострадалите са ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане чрез НЗОК.

#бюджет #НЗОК #здравеопазване #Агенцията за социално подпомагане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници