Афро-ОПГ пласирало дрога на Слънчака, криели я в пясъка

Афро-ОПГ пласирало дрога на Слънчака, криели я в пясъка

МВР/БНТ

A A+ A++ A

Полицията в Бургас разби организирана престъпна група /ОПГ/ от африканци, която се е занимавала с пласиране на наркотици в Слънчев бряг. Шестима от групата са нигерийци, а другите двама от Гана. Седем са задържани, а единият се издирва.

Това стана ясно от брифинг на полицията и прокуратурата, в който участваха директорът на ОД МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов, зам.окръжният прокурор Мануел Манев и наблюдаващият прокурор Мирослав Илиев.

Задържаните са на възраст между 23 и 40 г., като малка част от тях имат криминални прояви. Всички са законно пребиваващи у нас, като единият още от 2009 г., останалите от 2016-2017 г.

От прокуратурата обясниха, че ОПГ-то е било изградено изцяло по национален и етнически принцип, със строга йерархичност и е действало изключително конспиративно. Това е затворена група, в която трудно може са се проникне. Затова информираме обществото за действието на полицията и прокуратурата. Тези групи са изцяло от чужденци, опитват се да изземат една ниша по разпространение на наркотици особено в курортите, обясни прокурор Манев.

Разбитата група се е наблюдавала около 2 месеца, като основна роля за разкриването й имат служителите от сектор "Противодействие на наркотичните вещества" към Криминална полиция Бургас. На по-късен етап се включиха и останалите служители от отдел "Разследване" и много добрата работа на секторите "Специални тактически действия" в ОД МВР и към Жандармерията, разкри ст.комисар Калоянов.

Групата африканци е пласирала основно марихуана, екстази и кокаин, като цената е варирала според това дали клиентите - основно чужденци - са пияни или адекватни. Цигара марихуана се продавала между 30 и 50 лв., а дозите кокаин /по 0,5 грама/ – между 120 и 160 лв.

Изключително конспиративни, чужденците използвали разнообразни тайници за дрогата, основно на Централната алея – от хотел Кубан до плажа. Сменяли тайниците всеки ден, като са имали между 2 и 4 скривалища под ръка. Заравяли наркотици в пясъка, криели ги в храсти или в специално пригодени места край малки търговски обекти. Зареждането им ставало по обед. Клиентът сключвал сделка за дрога с един от групата, а получавал стоката от друг.

В групата имало "чистач" , който обикалял с велосипед и следял за полицаи. Всички имали квартири в курорта. В тях, в тайниците и при обиските на задържаните са иззети общо над 50 джъмпера с кокаин, 140 таблетки екстази и над 100 джъмпера марихуана, както и сумата от 20 000 лв. в различна валута.

"Друго характерно за тази затворена група е, че членовете й постоянно сменят местоположението си. Нямат постоянни места за своята престъпна дейност. Задържането се осъществи събота срещу неделя /22-23 юли - б.а./, беше сложно като изпълнение поради факта, че точно в този момент в Слънчев бряг имаше много хора. Но нямаше пострадали, задържането стана много бързо и с осигурени достатъчно доказателства за съдебното производство", коментира Калоянов.

Операцията е преминала под ръководството на Окръжната прокуратура в Бургас. По данни на наблюдаващия прокурор Мирослав Илиев всички протоколи от претърсвания на адреси, обиски при задържането, огледи са одобрени от съда и всички действия са изрядни от процесуална гледна тока. Разпитани са свидетели, запознати с дейността на групата, включително и пред съдия.

Седем от членовете на ОПГ-то са задържани за 72 часа с прокурорско постановление, предстои още днес прокуратурата да внесе в съда искане за вземане на мярка "задържане под стража" за всеки от тях.

Назначени са химически експертизи на откритите вещества, но не са готови. Затова засега лицата са с обвинения за участие в организирана престъпна група. Когато бъдат готови химическите експертизи ще им бъдат подигнати обвинения и за разпространение и държане на наркотични вещества, обясни прокурор Илиев.

По данни на разследващите разбитата група се е занимавала с подобна дейност и в зимните ни курорти.

"Голяма част от тези, които разпространяват наркотици в курортите през лятото са анонимни за нас и често нямат криминални прояви. Усилията ни са насочен по отношение на идентифициране на такъв тип лица пристигащи от вътрешността на страната", коментира ст.комисар Калоянов, припомняйки, че само миналата седмица ОД МВР Бургас имаше няколко успешни реализации по задържане на наркопласьори по морските ни курорти. Той уточни, че до момента в региона не е открита опасната дрога с фентанил.

Според зам.окръжния прокурор на Бургас Мануел Манев пък, не е изключено с оглед многото чужденци с постоянен статут у нас, да започнат да се организират подобни затворени групи за различни престъпления, предаде "24 часа".

Снимката е илюстративна

#дрога #африканци #слънчака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници