Общественици в спор за 3 март и 24 май

Общественици в спор за 3 март и 24 май

pixabay

A A+ A++ A

Общественици влязоха в спор за идеята на ПП-ДБ за промяна на националния празник от 3 март на 24 май. Според историка от СУ "Свети Климент Охридски" проф. Искра Баева това е опит за политизиране на националния празник.

"24 май е абсолютно безспорна дата, но не може да бъде национален празник. 24 май е обществен празник, а превръщането му в национален празник ще го политизира", изтъкна проф. Баева пред БТВ. За нея е доста тревожно, че периодично се поставя въпросът за промени на националния празник.

"Непрекъснато се поставя въпросът за националния празник, когато държавата се е родила. 24 май е най-българският празник, но той обаче е народен празник, на народното, които са встрани от политиката. Националният празник е политическият празник", категорична е проф. Искра Баева. По думите й Русия може да се променя както си иска, но това не бива да се отразява върху усещането на българите за тяхната държава. На подобно мнение е и друг историк - проф. Христо Матанов.

"Аз съм за 3 март, защото 24 май дава друга конотация на празника. Дава друг акцент - общославянски, който също е проруски, ако трябва да сме точни", посочи проф. Матанов пред Нова тв. Според историка около датата 24 май вероятно ще има възражения от Словакия и от Северна Македония.

На другото по-различни мнение е медийният експерт доц. Георги Лозанов. Той смята, че 3 март не отговаря на две условия, които са ключови, за да може един празник да е национален празник - да обединява нацията, както и какъв белег на националната идентичност носи.

"Трети март не обединява нацията, а става повод за дебат. 3 март вкарва руски елемент в българската национална идентичност", коментира пред БТВ Лозанов. Той допълни, че разпространението на славянската писменост е едно от ключовите постижения на българската култура и обединява нацията, за сметка на 3 март.

Според социолоха Пъван Симеонов държава, която си сменя празниците по конюнктурни причини, е само наужким.

"Тук, в пространството си за емоция, няма как да подмина огромната грешка, която моите естествени приятели от прозападните сили у нас направиха. Уви, направиха я, отпушиха бутилката. 24 май е десет пъти по-добър национален празник от 3 март. Но предложението - да не говорим за налагането - на това ще има точно обратния ефект", написа Симеонов във фейсбук.

#24 май

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници