Искра Баева vs. Георги Лозанов в спор да стане ли 24 май национален празник вместо 3 Март

Искра Баева vs. Георги Лозанов в спор да стане ли 24 май национален празник вместо 3 Март

Стп кадър/бТВ

A A+ A++ A

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност да стане национален празник и да замени сегашния 3 март. Това е едно от предложенията на ПП-ДБ за конституционни промени.

24 май е абсолютно безспорна дата, но според мен не би трябвало да бъде национален празник поради факта, че този празник възниква спонтанно и е народен празник. Превръщането му национален ще го политизира, каза пред bTV проф. Искра Баева. Без никакво съмнение това е най-българския празник и е народен, каза още тя.

3 март на отговаря на две условия, които са ключови един празник да бъде национален - обединението на нацията и какъв белег има в неговата идентичност. Свободна България трябва да има своята идентичност и роля в история, каза пък доц. Георги Лозанов. Нека да извадим руския елемент, когато говорим за национален празник, каза още той. И обясни, че националният празник е политическо решение. След като политиците са получили временно мнозинство не трябва да решават такива народни въпроси, отговори му Баева.

Видеото гледайте ТУК

#проф. Искра Баева #доц. Георги Лозанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници