Първият „последовател" на Брайвик взе шест жертви в Москва

Първият „последовател" на Брайвик взе шест жертви в Москва
Няколко часа преди трагедията, мъжът публикувал в интернет собствен „манифест", в който заявява своята ненавист към човечеството и че „естественият подбор е спрял да функционира". Снимка: РИА „Новости"
A A+ A++ A

30-годишният руски юрист Дмитрий Виноградов откри огън и уби шестима души в офис на фармацевтичната компания, за която работи в Москва в сряда.

Няколко часа преди трагедията, мъжът публикувал в интернет собствен „манифест", в който заявява своята ненавист към човечеството и че „естественият подбор е спрял да функционира", предадоха РИА „Новости" и БИ Ти Ви.

След задържането си от служителите на реда Винградов разказал пред следователите, че прекарал пет дни в пиянство заради проблеми с приятелката си, която го напуснала и на шестият отишъл в офиса на компанията „Ригла" въоръжен с две пушки – карабина „Сайга" и „Бенели" и открил огън по колегите си.

Петима души са били убити на място, един е починал по-късно в болница, а една от жертвите все още не е в стабилно състояние. По данни на агенциите ранената жена е приятелката на Виноградов.

При задържането му от полицията от мъжа са иззети над 230 патрона. По случая е образувано дело. Предстои и съдебно-медицинска експертиза на душевното състояние на Виноградов.

Международните наблюдатели обръщат внимание, че редът на събитията, макар и без същата подготовка и умисъл, напомня на трагедията от 2011 г. в Норвегия, когато масовият убиец Андерш Брайвик отне живота на над 70 души.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници