Проф. Рачев с тежка прогноза: безкрайно много слънце и дъхът на Сахара до края на юли

Проф. Рачев с тежка прогноза:  безкрайно много слънце и дъхът на Сахара до края на юли

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

"Топлата вълна Харон е кръщение на гръцките метеоролози. То не е точно циклон, а синоптична обстановка, която носи много топлина. За русенци и силистренци беше най-тежко през нощта. Сутринта температурите там са били около 25 градуса. Не вярвам, че ще се подобрят национални рекорди" , това каза климатологът проф. Георги Рачев по bTV.

"Ще бъде топло, а в следобедните часове още по-топло. Това ще продължи до края на месеца и началото август. Безкрайно много слънце", прогнозира още климатологът.

Утре ще има топъл пренос от Сахара. В четвъртък и в петък ще има вихри, които ще окажат влияние върху България. В Северна България ще има симпатични бури, но вероятността от тях е малка. Времето ще бъде ужасно топло до края на месеца, когато са горещниците. По думите му се очакват температури около 41 градуса.

Ще усетим дъха на Сахара, някъде може да претопли повече, но няма да станем свидетели на нещо уникално. В неделя и понеделник ще има глътка въздух и после третата вълна. Уникален е сравнително дългият период на топло време, което беше досега. Предстоят ни още няколко такива седмици. По този показател тази година надминахме 2000 г., когато в Пловдив е измерена най-високата температура - 45 градуса точно.

В Италия предстоят много високи температури, особено в Сицилия. В София в четвъртък ще има захлаждане до събота, след това ще има затопляне. В Пловдив в неделя ще има захлаждане, в четвъртък вятърът ще е от югозапад, ще духа фьон, който допълнително повишава температурите.

По морето няма никакви изгледи за валежи, до края на визията слънчево и топло време. В Златни пясъци минималните температури ще са от порядъка на 21-22 градуса, ще имаме тропически нощи. В Плевен - 38-40 градуса, във вторник, сряда и четвъртък около 24 градуса.

За задаващите се магнитни бури проф. Рачев предупреди: "С особено влияние е слънцето, то е много активно. Метеочувствителните хора стават все повече, особено дамите. Днес има голяма магнитна активност и трябва да се пие много вода, да се носят широки дрехи и да не се излиза по горещите часове, но иначе нищо не можем да направим против тях" , заключи той.


#проф. Георги Рачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници