Метастатични белодробни тумори

Метастатични белодробни тумори
A A+ A++ A

Понякога установяването на тумор в белия дроб е причина да се търси тумор в друг орган на тялото, като се предполага, че белодробният тумор е вторичен – развил се при разпространението на туморни клетки в организма.

Белодробните метастази се срещат при около 30% от болните от рак. Това е голям процент и произлиза от факта, че туморните клетки, веднъж попаднали в кръвта и кръвообращението, задължително преминават през белия дроб и често остават там, развивайки се в нов тумор.

Метастаза в белия дроб означава напреднал стадий на раковия процес и лоша прогноза. Метастазите могат да бъдат единични и обособени или многобройни. В зависимост от първичната неоплазма подлежат или не на оперативно лечение.

Най-честият източник на солитарни метастази са дебелото черво, бъбреците, матката, яйчниците, тестисите, малигнения меланом, фаринкса и костите.

В около 90% от случаите белодробните метастази се откриват, когато вече е изяснен първичният тумор, но в около 10% от случаите първо се откриват метастазите, които са причина за търсенето на първичния тумор.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници