Метеорит стресна половин България и Румъния - какво се знае за яркото природно явление

Метеорит стресна половин България и Румъния - какво се знае за яркото природно явление

pexels

A A+ A++ A

Метеорит стресна половин България и Румъния. Ярка светлина и тътен към 22:00 часа снощи изплаши хората. Първоначалната информация е, че става въпрос за метеорит, който се е взривил във въздуха. Къде е паднал метеоритът - все още не ясно.

Ярка светлина, която пада от небето, изненада живеещите в Северозападна България. Във Видин чули силен тътен около 22:00 часа.

- Голям гръм беше, все едно, че беше земетресение.

- Хубав шум беше. Аз дори си мислех, че някой бойлер е гръмнал.

- Аз си мислех, че са фойерверки на Баба Вида, защото често правят там тържества и въобще не съм обърнала внимание.

- Вратата се блъсна, прозореца се блъсна. Усети се нещо странно. Не е като нормалната гръмотевица. Мислех си, че е гръмнала газова бутилка.

- Коментарът беше - щом не е откъм Козлодуй, значи всичко е наред.

От Института по астрономия на БАН казват, че в Северозападна България е наблюдаван така наречения болид или падаща звезда с по-големи размери.

"Най-много може да се определи на това, което е било наблюдавано в Челябинск. Падането на челябинския метеорит 15 февруари 2013 година. Така наречения супер болид, който създава подобни светлинни и звукови ефекти", каза Любомир Илиев - Институт по астрономия, БАН.

Любомир Илиев за падналия метеорит: Това е падаща звезда с по-големи размери

Явлението е сравнително рядко и може да се наблюдава и през деня. Големите болиди се движат със до 70 000 километра в час. Достигат високи температури и заради триенето в атмосферата се разрушават.

"Взривът, който се е чул и взривната вълна, която се е усетила, се е случила на няколко десетки километра. За всеки случай на повече от 20 километра във височина. Тоест става дума за падане на доста голямо небесно тяло", обясни Любомир Илиев - Институт по астрономия, БАН.

Във Видинско следи и щети от болида няма.

"Още снощи бяха насочени всички налични сили на ОД да обходят областта да търсят пострадали хора, евентуално възникнали пожари, материални щети. Такива не бяха установени. Няма и сигнали за такива. Към момента обстановката в област Видин е напълно спокойна", заяви ст. комисар Петър Коцин - директор на ОД МВР - Видин.

МВР за падналия метеорит: Няма пострадали хора, възникнали пожари и нанесени щети

Първоначалните изчисления на търсачи на метеорити показват, че болидът е докоснал Земята.

"По първи такива много груби данни, метеоритът е прекосил България някъде. Ще се очертае, че може би е паднал в района на Велико Търново. Със сигурност е паднал някъде в България, но докато не се направят тези изчисления не може да се каже точно къде", коментира Георги Пенев- Асоциация на търсачите на метеорити.

Асоциацията на търсачите на метеорити: Нормално е хората да бъдат изплашени

От Института по астрономия казват, че всеки ден падат хиляди метеорити, а до Земята достигат тонове прах и изгорели частици от тях.

#метеорит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници