Предложение: Учениците да получават еднократна помощ без удостоверение

Предложение: Учениците да получават еднократна помощ без удостоверение

МОН

A A+ A++ A

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага отпадане на удостоверенията от училищата при отпускане на еднократна помощ за ученици, съобщиха от ведомството.

Предложението е в резултат на разговори с експерти от Министерството на образованието и науката (МОН), инициирани от Агенцията за социално подпомагане (АСП), за намиране на решение за намаляване на административната тежест за родителите.

Остава изискването за предоставяне на удостоверения за записаните ученици в първи и осми клас, в случай че семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година, защото в тези етапи на обучение има задължително записване. Това се налага, тъй като по служебен път АСП получава от МОН данните за реално записаните ученици в съответния клас на обучение най-рано на 5 октомври, т.е. след началото на учебната година.

За учениците от втори, трети и четвърти клас ще се проверява служебно в кой клас са били през предходната учебна година, тъй като те задължително продължават в по-горен клас съгласно Закона за предучилищното и училищното образование. След получаването на официалните данни от МОН експерти от АСП ще проверяват дали учениците, за които е изплатена вече помощ, действително ходят на училище. Ако не фигурират в списъците на училищата, родителите им ще трябва да възстановят неправомерно получените суми.

Агенцията за социално подпомагане, чрез териториалните си поделения, вече започна приема на заявления-декларации за отпускане на еднократната помощ за ученици за учебната 2023/2024 г., като обработва всички постъпили документи. Изплащането на средствата ще стартира след приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., в който ще се определи размерът на помощта за предстоящата учебна година.

#ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници