Гърция прие новите строги мерки за икономии

Гърция прие новите строги мерки за икономии
лизо 100 000 гърци се събраха в сряда вечерта на централния площад в столицата Атина „Синтагма", за да протестират срещу новия закон. Снимка: capital.ro
A A+ A++ A

Гръцкият парламент прие малко след полунощ новия пакет строги мерки за икономии.

Решаващото гласуване ще позволи на страната да получи нов транш жизненоважна помощ и да избегне изпадане в неплатежоспособност.

Законът бе приет с малко мнозинство въпреки разцеплението в управляващата коалиция и съпътстваните от насилие протести пред самия парламент, предаде „Ройтерс”, цитирана от БТА.

Пакетът включва съкращавания на разходи, повишаване на данъци и други мерки, включително улесняване на процеса на наемане и съкращаване на работници, за общо 13.5 милиарда евро.

Той бе приет с подкрепата на депутатите от двете основни гръцки партии – десноцентристката Нова демокрация и социалистите от ПАСОК.

Техните колеги от най-малката, трета партия от управляващата коалиция – Демократичната левица, се въздържаха при гласуването.

ПАСОК изгони шестима депутати, а Нова демокрация – един, след вота за това, че не подкрепиха пакета строги мерки за икономии.

Близо 100 000 гърци се събраха в сряда вечерта на централния площад в столицата Атина „Синтагма", за да протестират срещу новия закон.

Група демонстранти се опитаха да нахлуят в сградата на парламента и влязоха в сблъсъци с полицията.

Повече от 103 души бяха задържани от полицията, има пострадали протестиращи и полицаи.

Стотици анархисти са замеряли полицаите с камъни и бутилки запалителна течност. Стълкновенията са продължили около три часа.

Хаос настъпи и в самата Камара на депутатите, когато служителите от администрацията на законодателния орган напуснаха за кратко пленарната зала, след като разбраха, че техните възнаграждения ще бъдат орязани.

Преди гласуването премиерът Андонис Самарас предупреди колко решаващ е залогът.

„Ние гласуваме дали да останем в еврозоната или да се върнем към международната изолация, да изпаднем в пълен фалит и накрая (отново да въведем) драхмата", обобщи той.

„Това са несправедливи мерки и няма причина да ги разкрасяваме. Но ние се борихме и ще продължим да се борим за доверие в страната”, призна все пак Самарас, цитиран от АФП.

Новият пакет строги мерки за икономии в Гърция бе приет преди бюджета за 2013 г., който се очаква да бъде прокаран в неделя.

Ако това стане, се очаква Европейският съюз и Международният валутен фонд да отпуснат поредния транш от помощта за страната – в размер на 31.5 млрд. евро – за да укрепи страната своите банки и да върне кредити.

#Гърция #икономии #ПАСОК #Нова демокрация #Демократичната левица #Атина #Синтагма #Андонис Самарас #премиер на Гърция #еврозона #Европейският съюз #Международният валутен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници