Времето: Първи ден от поредицата на горещниците

Времето: Първи ден от поредицата на горещниците

Pixabay

A A+ A++ A

Последният ден от седмицата ще започне със слънчево време. Следобед на изолирани места, предимно в планинските райони, ще се развива купеста облачност и на места ще превали. Над останалата част от страната след обяд ще се задържи предимно слънчево, а температурите ще се повишат. Вятърът в Дунавската равнина отново ще се усили до умерен северен вятър, сочи прогнозата на Meteo Balkans.

Максималните температури ще се повишават и ще са между 30-31°С. По-прохладно ще се задържи само в планинските райони и в района на София – до 28°С, а най-горещо - в Дунавската равнина и района на Сандански и Пловдив – до 32-33°С.

Имайте предвид, че в големите градове през летните дни най-добре се усеща градския топлинен остров и реално температурата, в централната част на града ще е по-висока!

Съветваме да избягвате дългия предстой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето. През следващите часове се повишава и индекса от пожароопасност.

Времето по Черноморието - добри условия за плаж

През нощта срещу неделя на места ще превали и прегърми, но до сутринта явленията ще стихнат.

Неделният ден ще започне с разкъсана облачност.

През деня ще е предимно слънчево и топло.

Максимални температури на въздуха – 28-29°С, на морската вода – 24°-26°.

Ще бъде ветровито, с умерен северен вятър, който до вечерта ще отслабне. Вълнението ще е 3 бала.

Времето в София

През нощта срещу неделя времето в столицата ще е предимно ясно. Минималните температури ще се понижат и ще са между 15°С. През деня ще е предимно слънчево, но до обяд. Следобед облачността временно ще се увеличи. Температурите слабо ще се повишат и ще са около 31°С.

Времето в планините

Отново ни очаква чудесно време за разходки и туризъм. Около обяд в масивите от Западна и Южна България ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, а по откритите и високи части - и силен вятър от север. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 20°, на 2000 метра - около 16°.

Времето на Балканите

През следващите дни въздушната маса на Балканите ще остане стабилна и затоплянето ще продължи.

На много места се очакват стойности от около 34-37°С, а в Северна Македония, Сърбия, Гърция и до 41°С. Очакваният период на високи температури ще повиши индекса на пожароопасност, особено над Югоизточна и Североизточна България, където през последните два месеца валежите са дефицит и ще наблюдаваме засушване.


#прогноз за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници