"Маркет Линкс": Президентът пак е първи по доверие, следва го Борисов

"Маркет Линкс":  Президентът пак е първи по доверие, следва го Борисов

Кадър: бТВ

A A+ A++ A

Президентът Румен Радев продължава да поддържа най-високо доверие – 29%, следван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с 22% и финансовия министър Асен Василев с 16%.

Президентът Румен Радев продължава да поддържа най-високо доверие, следван от лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов Кадри: bTV
Кадър: bTV

„В добрите си периоди Румен Радев имаше доверие от около 55%. Неговата роля в изпълнителната власт през служебните кабинети свалят това доверие и поляризират", коментира социологът Добромир Живков.

Това са изводите от национално проучване реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС". To e проведено сред 1011 лица над 18 г. в страната в периода 22 юни - 2 юли по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Очакванията на обществото са, че животът на кабинета „Денков“ ще бъде кратък. Едва 15% смятат, че той ще продължи в планирания срок от година и половина.

Голяма част от обществото очаква животът на кабинета "Денков" да бъде кратък
Кадър: bTV

Голяма част от обществото очаква животът на кабинета "Денков" да бъде кратък

28% от хората очакват кабинетът да издържи най-много до местните избори, 18% - до края на годината, 11% - не по-късно от следващата пролет, а 15% очакват да издържи поне година и половина. 29% пък не могат да определят.

„Няма драстични изменения в доверието на избирателите. Това можем да го разчетем като добра новина. Основният извод, който правим, е, че имаме известно успокояване на политическата обстановка", коментира в „Тази сутрин“ социологът Добромир Живков.

Кабинетът не стартира с особено високо доверие в институциите - 22%.

Кадър: bTV

„По-високи бяха стойностите през есента на 2021 г. с „Продължаваме промяната“. Обществото реагира на всички скандали и институционални катастрофи и особено в областта на българското правораздаване. Такова ниско ниво на доверие в българската прокуратура досега не сме виждали. Съдът също страда от общото недоверие и липса на усещане за справедливост“, коментира Живков.

#Маркет линкс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници