Софийска епархия се сбогува с патриарх Максим

Софийска епархия се сбогува с патриарх Максим
Българският патриарх Максим издъхна на 6 ноември рано сутринта на 98-годишна възраст в правителствена болница. Снимка: bTV
A A+ A++ A

На 8 ноември, Архангеловден, в митрополитската катедрала „Св. Неделя" ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света Литургия в памет на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Тя ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Светия синод е натоварен с отговорността временно да управлява Софийската епархия, предаде БГНЕС.

По време на светата богослужба, както и през целия ден, тялото на покойния Първойерарх на Българската православна църква ще бъде изложено за поклонение и отдаване на последна почит.

Началото на поклонението пред блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит ще бъде в 8:00 ч., а на светата св. Литургия – в 9:00 ч.

Българският патриарх Максим издъхна на 6 ноември рано сутринта на 98-годишна възраст в правителствена болница. Той беше на лечение там повече от месец.

Правителството обяви петък, 9 ноември, за ден на национален траур. Тогава ще се състои и погребението на патриарх Максим в Троянския манастир.

В деня на опелото и погребението националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

В знак на почит към паметта му и към скръбта на всички вярващи православни християни, правителството призовава да бъдат отменени планираните масови тържества.

#Архангеловден #патриарх Максим #митрополит Николай #Светия синод #Софийската епархия #Българската православна църква #Троянския манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници