50% от българите не са прочели книга за последната година

50% от българите не са прочели книга за последната година
За книги българинът харчи средно по 12 лв. на година, а за София данните показват 18 лв. Пада се средно по една книга на годишна база на домакинство. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Всеки втори от българите не е прочел нито една книга през последните 12 месеца, показват данните от изследването „София - град на творческа икономика".

Данните, представени в сряда на заседанието на комисията по култура в парламента от Диана Андреева - директор на Обсерваторията по икономика на културата, показват още, че средно по 4 лв. на година пък дава българинът за кино.

Разходът на домакинствата в София за кино е малко по-висок от страната - 12 лв. на година. Според изследването 74% от българите не са ходили на кино през последните 12 месеца, като данните са за 2011 г.

За книги българинът харчи средно по 12 лв. на година, а за София данните показват 18 лв. Пада се средно по една книга на годишна база на домакинство, каза Андреева.

Разходите за радио и телевизия са средно 90 лв. за страната и 108 лв. за София, а за вестници и списания - 21 лв. за провинцията и 37 лв. за столицата.

В сферата на сценичните изкуства 67.7% от българите не са посещавали този тип културни мероприятия за последните 12 месеца. При културните забележителности процентът е 71 на сто.

Изкуства, културни и творчески индустрии, културно наследство и културен туризъм имат по-голяма икономическа стойност от сектори като добивна промишленост, производство на текстил и т.н. От 36 сектора на българската икономика, те заемат осмо място по добавена стойност в икономиката на България, отбеляза Андреева.

Все повече българи ходят на театър и кино, за сметка на музеите, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ) през май. В сравнение с 2010 г. броят на културните ценности през 2011 г. се увеличава със 17.7%.

#книга #четене #българи #кино #изследване #Диана Андреева #комисия #Парламент #култура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници