По тоалетната седалка има 17 000 пъти по-малко бактерии, отколкото по калъфката на възглавницата

По тоалетната седалка има 17 000 пъти по-малко бактерии, отколкото по калъфката на възглавницата
A A+ A++ A

За седмица по калъфките на възглавниците се натрупват 17 000 пъти повече бактериални колонии, отколкото на тоалетна седалка, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на американско изследване. Лабораторни тестове са установили 3 милиона бактериални колонии върху калъфки на възглавници, които не са прани една седмица.

Памучните и копринени калъфки изобилстват от гъбички и микроорганизми от мъртвите кожни клетки, потта, слюнката. Специалистите, извършили експеримента, са взели проби от непрани калъфки на трима доброволци след една, две и три седмици употреба и са ги оставили да се инкубират до седем дни. Така са открили бактерии, които могат да предизвикат кожни инфекции и възпаление.

От анкети е известно, че някои хора сменят калъфките на възглавниците си на 21 дни, докато дерматолозите препоръчват два пъти седмично.

"Когато си легнеш, замърсяваш чаршафите с мъртви клетки (около 50 милиона на дена), пот, грим, лосиони, косми и какво ли не още от деня - от полен и пърхот, от домашни любимци, през мухъл, гъбички, частици мръсотия, до бактерии и вируси", обяснява д-р Хадли Кинг, дерматолог, който води упражнения на студенти в медицинския колеж "Вейл" към Корнелския университет.

"Мъртвите кожни клетки и потта са храна за акарите, те ги привличат в леглото и им помагат да се размножават", добавя той.

Кинг обяснява, че ако калъфката не се сменя цяла седмица, може да се развият алергии, инфекции и възпаления на кожата. Едни от бактериите, които виреят върху калъфки на възглавници, са Staphylococcus aureus. Те могат да причинят инфекции на кожата и меките тъкани. Открити са както бацили, така и грам положителни коки.

Бацилите могат да причинят инфекции на очите, ендокардит, бактеремия, септицемия, пневмония, менингит, мускулно-скелетни инфекции. Грам положителните коки могат да доведат до синдром на токсичен шок и резистентни на антибиотици инфекции.

#тоалетна чиния #възглавница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници