6 предимства на късното майчинство

6 предимства на късното майчинство

pixabay

A A+ A++ A

Усещането, че биологичният ни часовник тиктака, може да предизвика тревога и страх у много жени. Но не всичко е отрицателно. Нови изследвания разкриват изненадващи предимства на късното майчинство, които могат да ни накарат да преосмислим стереотипите и предразсъдъците.

Първо, раждането на деца по-късно в живота може да има положително въздействие върху работата на мозъка ни. Според проучване, публикувано в "Journal of the American Geriatrics Society", жените, които родят последното си дете след 35 години, имат по-остър ум и по-добра памет. Откритието подкрепя идеята, че късното майчинство може да поддържа в добра форма когнитивните функции на жените.

Второ, по-късното майчинство може да намали риска от нараняване на детето. Няколко проучвания показват, че децата на по-възрастни майки имат по-нисък риск от сериозни наранявания, които изискват медицинска помощ, в сравнение с децата на по-млади майки.

Трето, зрелостта и емоционалната стабилност, които често се придобиват с годините, могат да направят по-възрастните майки по-подготвени за родителството. Проучване, публикувано в "European Journal of Development", показва, че по-възрастните майки са по-малко склонни да ругаят или да дисциплинират физически децата си.

Освен това, децата на по-възрастни майки имат по-голяма вероятност да достигнат по-напреднали образователни степени и да проследят академичен път. Това се дължи на това, че по-възрастните майки имат по-стабилни финансови възможности и по-високи квалификации, което им позволява да инвестират повече в образованието на своите деца.

Късното майчинство може да ни помогне да се подмладим. Изследване, проведено през 2015 г., показва, че жените, които родят деца след 33-годишна възраст, имат по-дълъг живот и по-голям шанс да достигнат до по-високата възраст от 95 години.

Ако сте над 40 години и се колебаете дали да станете майка отново, има много фактори, които трябва да вземете предвид. Късното майчинство може да донесе непредвидени ползи и да ви предложи изключителни преживявания. Важно е да изслушате себе си и да вземете решение, което е най-добро за вас и вашето семейство.

#майчинство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници